Uit de nieuwste Eurobarometer blijkt dat het vertrouwen in de Europese Unie op het hoogste punt is sinds 2007. De steun voor de euro is ook nog nooit zo hoog geweest. Europese burgers zijn optimistisch over de toekomst en willen dat de EU sterker en zelfstandiger wordt, vooral gezien de huidige wereldproblemen.
Hoogste vertrouwen in de EU in 17 jaar
51% van de Europeanen vertrouwt de EU, een record sinds 2007. Vooral jongeren tussen 15 en 24 jaar hebben veel vertrouwen (59%). Eveneens 51% van de Europeanen vertrouwd de Europese Commissie, volgens dezelfde peiling-record van 17 jaar.
Bijna driekwart van de ondervraagden (74%) voelt zich EU-burger, het hoogste percentage in 20 jaar. Daarnaast is meer dan zes van de tien EU-burgers (61%) optimistisch over de toekomst van de EU.
44% van de EU-burgers heeft een positief beeld van de EU, 38% heeft een neutraal beeld en 17% heeft een negatief beeld.
Positieve trends zijn ook zichtbaar in de uitbreidingslanden. Het merendeel vertrouwt de EU in Albanië (81%), Montenegro (75%), Kosovo (70%), Georgië (58%), Noord-Macedonië en Bosnië en Herzegovina (56% elk), en Moldavië (52%). In Turkije staat 42% (+4 punten) positief ten opzichte van de EU, in Servië 38% (+2 punten), en in het Verenigd Koninkrijk 38% (+6 punten).
Europeanen willen een sterkere en zelfstandiger EU
Bijna zeven van de tien respondenten (69%) denkt dat de EU genoeg macht heeft om de economische belangen van Europa wereldwijd te verdedigen. Ook vindt 69% dat de Europese Unie een plek van stabiliteit is in een wereld vol problemen.
Volgens de Europeanen moet de EU zich vooral richten op veiligheid en defensie (33%), gevolgd door migratie (29%), economie (28%), klimaat en het milieu (28%), en gezondheid (27%). 44% van de Europese burgers denkt dat vrede en stabiliteit het kortetermijnleven het meeste zal verbeteren, gevolgd door voedsel-, gezondheids-, en industrietoevoerbeheer (27%) en migratiebeheer (ook 27%). Op het gebied van duurzaamheid moet de EU inzetten op hernieuwbare energie (38%), gevolgd door duurzame landbouw (31%), energie-infrastructuur (28%) en investeringen in schone technologie (28%).
Historische steun voor de euro en groeiende economische hoop
De Eurobarometer peiling toont de hoogste steun ooit voor de gemeenschappelijke munt, zowel in de hele EU (74%) als binnen de eurozone (81%). Over de Europese economie zegt 48% van de Europeanen (plus één punt sinds voorjaar 2024) dat deze goed is, terwijl 43% (plus twee punten) deze als slecht beschouwt. Sinds het najaar van 2019 is de perceptie van de Europese economische situatie gestaag verbeterd. Een meerderheid van de burgers (49%) denkt dat de economische situatie in de komende 12 maanden stabiel zal blijven.
Aanhoudende steun voor de EU-respons op de oorlog in Oekraïne
Met betrekking tot de Russische oorlog tegen Oekraïne zegt bijna negen op tien Europeanen (87%) akkoord te gaan met het verstrekken van humanitaire steun. 71% steunt de economische sancties tegen de Russische regering, bedrijven en individuen. 68% is voorstander van financiële steun aan Oekraïne. Verder is 60% het eens met het EU-besluit om Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat te verlenen en 58% is het eens met de EU-financiering voor het aankoop en leveren van militaire uitrusting aan Oekraïne.
De oorlog in Oekraïne wordt nog steeds gezien als het belangrijkste EU-onderwerp (31%) van 15 items, gevolgd door immigratie (28%) en de internationale situatie (22%). 76% van de respondenten in Europa vreest dat Ruslands invasie van Oekraïne een bedreiging vormt voor de veiligheid van de EU.
Achtergrond
Het Standaard Eurobarometer 102 onderzoek (Herfst 2024) werd uitgevoerd tussen 10 oktober en 5 november 2024 in alle 27 lidstaten. In totaal werden 26.525 EU-burgers face-to-face geïnterviewd. Onderzoeken werden tevens uitgevoerd in negen kandidaat-lidstaten (m.u.v. Oekraïne) en het Verenigd Koninkrijk.
Voor meer informatie
https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/3215