Vandaag heeft de Commissie de oproep voor het Europees Solidariteitskorps 2025 gepubliceerd om jongeren aan te moedigen deel te nemen aan vrijwilligerswerk in de EU en daarbuiten. Het budget van €166 miljoen voor 2025 is een aanzienlijke stijging, dankzij herstel van fondsen na de jaren waarin door Covid-19 veel activiteiten niet konden doorgaan. De oproep ondersteunt projecten zoals milieubehoud, digitale vaardigheden, inclusie en actief burgerschap.
Er zijn ook acties gericht op hulp aan mensen die vluchten voor de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Deelnemers kunnen zich inzetten voor sociale inclusie, groene en digitale transities, democratische deelname en gezondheidsvraagstukken.
Samen met de oproep is het rapport van het Europees Solidariteitskorps 2021-2023 gepubliceerd, dat de impact van het programma laat zien. In die jaren hebben meer dan 66.000 jongeren kansen gekregen om maatschappelijke en humanitaire uitdagingen aan te gaan. Het rapport inspireert meer jongeren om deel te nemen aan solidariteitsacties.
Het korps is open voor mensen tussen 18 en 30 jaar, en tot 35 jaar voor humanitaire hulp buiten de EU. Geïnteresseerde jongeren moeten zich registreren op het portaal van het Europees Solidariteitskorps, waar ze deelnemende organisaties kunnen vinden. Groepen jongeren kunnen ook financiering aanvragen voor solidariteitsprojecten die zij leiden.
Publieke en private organisaties kunnen financiering aanvragen voor activiteiten onder het Europees Solidariteitskorps. Ze moeten een kwaliteitslabel hebben dat aantoont dat ze hoogkwalitatieve solidariteitsactiviteiten kunnen uitvoeren in lijn met de programmadoelen. Aanvragen kunnen via de nationale agentschappen in EU-lidstaten en geassocieerde landen worden ingediend, of voor centraal beheerde acties via het Europees Agentschap voor onderwijs en cultuur.
Achtergrond
Het Europees Solidariteitskorps, gestart in oktober 2018, bouwt voort op eerdere EU-solidariteitsinitatieven. Het verbindt jongeren en organisaties die willen bijdragen aan positieve veranderingen. Door vrijwilligerswerk, lokaal of internationaal, helpen jongeren een inclusievere samenleving te bouwen.
Sinds 2022 is het programma uitgebreid met steun voor humanitaire hulp wereldwijd.
Met een budget van €1,009 miljard voor 2021-2027 wil het korps meer dan 185.000 jongeren betrekken bij solidariteitsacties.
Het Solidariteitskorps werkt samen met organisaties en jongeren door:
- Projecten te ondersteunen die natuurlijke habitats beschermen en milieu duurzaam maken;
- Bij te dragen aan de digitale transitie door digitale vaardigheden te bevorderen;
- Inclusie en diversiteit te promoten voor gelijke toegang tot kansen;
- Jongeren te motiveren tot actieve participatie in de samenleving;
- Solidariteit te tonen aan landen buiten de EU getroffen door rampen, en culturele uitwisseling te bevorderen.
Meer informatie
Oproep voor voorstellen Europees Solidariteitskorps 2025
Jongerenportaal – Oproep voor voorstellen Europees Solidariteitskorps 2025
Programmagids Europees Solidariteitskorps 2025