Vandaag heeft de Europese Commissie plannen gepresenteerd om lidstaten te ondersteunen bij het bestrijden van hybride dreigingen die voortkomen uit de inzet van migranten door Rusland en Belarus. Ook wil de Commissie de veiligheid aan de buitengrenzen van de EU verbeteren.
Russische en Belarussische tactieken, zoals het inzetten van migranten om EU-grenzen te destabiliseren, vormen een groeiende uitdaging. Landen die grenzen aan Rusland en Belarus moeten snel kunnen reageren om de veiligheid en integriteit van de EU en het Schengengebied te waarborgen.
Voorzitter von der Leyen benadrukte de noodzaak van deze maatregelen en kondigde aan dat er 170 miljoen euro extra beschikbaar komt om landen te helpen bij het verbeteren van grensbewaking. Hiermee kunnen ze onder andere elektronische bewakingssystemen upgraden, drones bestrijden en mobiele detectieapparatuur inzetten.
- De uitdagingen aan de EU-buitengrenzen zijn groot. Rusland en Belarus gebruiken migranten als politieke drukmiddel om de EU te destabiliseren. Dit kan de veiligheid van het Schengengebied en de EU in gevaar brengen. Lidstaten worden aangemoedigd om actie te ondernemen in lijn met de principes en waarden van de EU.
- Versterking van EU-steun en beleid: Om de migratiedruk het hoofd te bieden, krijgen baltische landen en Finland extra financiële middelen voor betere grensbewaking. Estland ontvangt 19.4 miljoen euro, Finland 50 miljoen euro, en andere getroffen landen krijgen vergelijkbare steun.
- Juridische context: Lidstaten moeten de EU-buitengrenzen beschermen met respect voor fundamentele rechten. In uitzonderlijke gevallen mogen lidstaten verder gaan dan wat normaal door EU-wetgeving is toegestaan, zolang het proportioneel en tijdelijk is.
- Samenwerking: Lidstaten worden aangemoedigd om nauw met elkaar samen te werken om effectief en consistent te handelen tegen hybride aanvallen die migratie gebruiken als wapen.
Volgende stappen: De Commissie blijft de lidstaten steunen bij het garanderen van een veilige EU. Landen worden aangemoedigd om gebruik te maken van alle mogelijkheden binnen de EU-wetgeving. De Commissie staat klaar om te helpen bij het beoordelen van uitzonderlijke maatregelen.
Achtergrond: Sinds 2023 is het aantal illegale grensovergangen vanuit Belarus naar Polen fors gestegen. De EU ondersteunt de getroffen landen intensief met financiële en operationele middelen. De Commissie werkt aan verdere maatregelen, waaronder strengere wetten tegen mensensmokkel en migratie.
Meer informatie:Tegenmaatregelen hybride dreigingen
Financiering grensbeheer