De Europese Commissie heeft het Verenigd Koninkrijk naar het Hof van Justitie van de Europese Unie verwezen wegens het niet beëindigen van Bilaterale Investeringsverdragen (BITs). Deze verdragen zijn nog steeds van kracht met Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Litouwen, Polen en Slovenië. BITs zijn overeenkomsten tussen landen om buitenlandse investeringen te beschermen en te bevorderen, met garanties zoals eerlijke behandeling en bescherming tegen onteigening.
De Commissie vindt dat BITs tussen EU-lidstaten conflicteren met EU-wetgeving. Op 6 maart 2018 heeft het EU-Hof die positie bevestigd in de zaak C-284/16 Achmea. Het Hof oordeelde dat arbitrage tussen investeerders en staten onder deze verdragen onverenigbaar is met EU-recht omdat ze het onderlinge vertrouwen tussen lidstaten aantasten.
Alle lidstaten, waaronder het VK, stemden op 15 en 16 januari 2019 in met de beëindiging van deze BITs op een gecoördineerde wijze via een plurilateraal verdrag, behalve wanneer een bilaterale beëindiging effectiever was.
Hoewel het plurilaterale verdrag op 5 mei 2020 klaarlag voor de ondertekening door het VK, tekende het VK niet en beëindigde het ook niet bilateraal de BITs met Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Litouwen, Polen en Slovenië. Deze verdragen gelden als intra-EU BITs omdat ze werden afgesloten toen het VK nog EU-lid was. Na de Achmea-uitspraak handelt iedere lidstaat die een intra-EU BIT onderhoudt in strijd met EU-wetgeving. Daarom zijn de voortgezette BITs door het VK onverenigbaar met EU-recht.
Op 15 mei 2020 stuurde de Commissie een formeel kennisgevingsbericht naar het VK, gevolgd door een met redenen omkleed advies op 30 oktober 2020, waarop het VK niet reageerde. Volgens artikel 87 van het Terugtrekkingsakkoord kan de Commissie de zaak tot 31 december 2024 voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU. Na het advies heeft de Commissie contact gehad met zowel het VK als de lidstaten die de BITs nog hadden om het beëindigen daarvan te vergemakkelijken. Het VK heeft tot op heden echter de BITs niet beëindigd.
Voor Meer Informatie
Inbreukenpakket december 2024: belangrijke beslissingen