De European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC) heeft zeven voorstellen geselecteerd om AI-fabrieken in Europa op te zetten. Dit is een belangrijke stap richting een sterk AI-ecosysteem, gericht op het trainen van geavanceerde AI-modellen en het ontwikkelen van oplossingen. De EU nadert hiermee de belofte van voorzitter Ursula von der Leyen om AI-fabrieken te starten.
De AI-fabrieken vertegenwoordigen een investering van €1,5 miljard, uit nationale en EU-fondsen. De helft hiervan komt van de EU via het Digital Europe Programme en Horizon Europe. De fabrieken komen in top onderzoeks- en technologiecentra:
- Barcelona, Spanje: “BSC AIF” bij het Barcelona Supercomputing Centre
- Bologna, Italië: “IT4LIA” bij CINECA - Bologna Tecnopolo
- Kajaani, Finland: “LUMI AIF” bij CSC
- Bissen, Luxemburg: “Meluxina-AI” bij LuxProvide
- Linköping, Zweden: “MIMER” bij de Universiteit van Linköping
- Stuttgart, Duitsland: “HammerHAI” bij de Universiteit van Stuttgart
- Athene, Griekenland: “Pharos” bij GRNET
De zeven AI-fabrieken omvatten 15 lidstaten en twee deelnemende EuroHPC-staten. Portugal, Roemenië en Turkije werken samen in BSC AIF; Oostenrijk en Slovenië met ITA4LIA; en Tsjechië, Denemarken, Estland, Noorwegen en Polen bij LUMI AIF.
Vijf van deze locaties zullen nieuwe, AI-geoptimaliseerde supercomputers krijgen, namelijk in Finland, Duitsland, Italië, Luxemburg en Zweden. In Spanje wordt de AI-fabriek een upgrade van de bestaande EuroHPC-systeem MareNostrum 5. Griekenland krijgt een nieuwe fabriek verwant aan de DAEDALUS supercomputer van EuroHPC. AI-fabrieken in Spanje en Finland zullen ook experimentele platforms bevatten voor de ontwikkeling en test van innovatieve AI-modellen en toepassingen, wat Europese samenwerking bevordert.
Deze fabrieken zullen EuroHPCs rekenkracht meer dan verdubbelen, inspelend op specifieke behoeften en Europe’s AI-capaciteiten bevorderen. Ze worden in 2025-2026 operationeel.
Achtergrond
AI-fabrieken brengen de sleutelfactoren samen die nodig zijn voor succes in AI: rekenkracht, data en talent. Ze bieden toegang tot de grote rekenkracht die start-ups, industrie en onderzoekers nodig hebben om hun AI-modellen en systemen te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan Europese grote taalmodellen of gespecialiseerde AI-modellen voor specifieke sectoren.
De AI-fabrieken zullen nieuwe industriële AI-toepassingen stimuleren en kansen bieden voor AI-start-ups en MKB om te groeien in belangrijke strategische sectoren voor de EU, zoals gezondheidszorg, productie, klimaat, financiën, autonome systemen, cybersecurity, en nog veel meer.
AI-ecosystemen zullen zich ontwikkelen rond de EuroHPC supercomputers, universiteiten, supercomputingcentra, industrie en financiële actoren verbinden. Dit zal excellentie en talent verbinden met financiële kansen die nodig zijn voor bedrijfsontwikkeling en schaalvergroting.
Volgende Stappen
Andere lidstaten hebben interesse getoond om zich aan te sluiten bij de nieuwe AI-fabrieken of om nieuwe AI-fabrieken op te zetten. De volgende deadline voor het indienen van nieuwe voorstellen is 1 februari 2025.