Nederland zal het klimaatdoel van 55% minder uitstoot in 2030 waarschijnlijk niet bereiken. Met het huidige beleid wordt een reductie van 44-52% verwacht. Om het doel te halen, is extra beleid met snel effect nodig. De Klimaat- en Energieverkenning 2024 laat zien dat politieke beslissingen en vertragingen bij projecten als windparken op zee en groene waterstofproductie mede verantwoordelijk zijn voor de lagere emissiereductie.
Beleidsveranderingen hebben invloed
Tegenslagen en wijzigingen zoals het stopzetten van kilometerheffing en aanpassingen in subsidiebeleid voor zonnepanelen dragen bij aan de lagere verwachtingen voor 2030. Er is nog 16 megaton extra reductie nodig, of zelfs 24 megaton voor een bijna zekere haalbaarheid van het doel.
Snelle invoering cruciaal
Veel beleid is recent ontwikkeld, zoals subsidies voor warmtepompen en CO2-heffingen voor de industrie. De emissies in de elektriciteitssector stijgen echter vanwege vertragingen en hogere vraag. Het is daarom belangrijk dat nieuw beleid snel wordt ingevoerd, anders is de kans klein dat de reductiedoelen binnen de resterende vijf jaar worden behaald.
Doelen voor 2040 en 2050
Voor de toekomst vereist de huidige beperkte jaarlijkse daling van emissies een aanzienlijke versnelling. Hoewel het EU-doel van 48% minder uitstoot in 2030 voor niet-industriële sectoren wel binnen bereik is, vragen de aangescherpte doelen voor hernieuwbare energie en energiebesparing in 2030 nog veel aandacht.
KEV als monitoringstool
De KEV is een jaarlijks rapport dat het Nederlandse klimaat- en energiebeleid controleert en evalueert. Het helpt inzicht te krijgen in de effecten van bestaand en toekomstig beleid.