Detlef van Vuuren wordt vaak de broeikasboekhouder van de wereld genoemd vanwege zijn invloedrijke klimaatonderzoek. Hij speelde een grote rol in het Klimaatakkoord van Parijs en belangrijke VN-rapporten. Zijn werk is nu bekroond met de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke eer in Nederland. Van Vuuren: We hebben oplossingen die zowel economisch als levensverbeterend zijn voor miljarden wereldwijd.
De huidige klimaat- en duurzaamheidscrisis vereist samenwerking vanuit wetenschappelijke en socio-economische velden. Als onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, integreert Van Vuuren de kennis van deze disciplines via het IMAGE-model. Hij ontving voor zijn baanbrekend werk de Spinozapremie met een bijhorend bedrag van 1,5 miljoen euro voor verder onderzoek en kennisdeling.
Academische en praktische waarde
Door zijn dubbele rol als wetenschapper en docent weet Van Vuuren zijn onderzoek effectief te vertalen naar praktische toepassingen. De combinatie van academisch en beleidsrelevant onderzoek is cruciaal, zegt hij. Zijn bijdrage is essentieel voor zowel de wetenschappelijke als maatschappelijke vooruitgang, mede dankzij de brug die hij slaat tussen onderzoek en beleid.
Hoogste Nederlandse wetenschapsprijs
Bij het PBL zijn we trots dat Van Vuuren de hoogste wetenschappelijke onderscheiding heeft gekregen, zegt PBL-directeur Marko Hekkert. Dit onderstreept zijn toppositie in de klimaatwetenschap en de waardevolle bijdrage van zijn kennis aan het beleid.
Aantrekkelijke klimaatoplossingen
Van Vuurens werk met het IMAGE-model heeft geleid tot belangrijke scenarios voor de internationale klimaatpolitiek. Deze zijn leidend bij klimaatakkoorden zoals die van Parijs. Zijn onderzoek wordt geroemd als cruciaal voor de discussie rond klimaat, biodiversiteit en de VN-duurzaamheidsdoelen. Van Vuuren stelt zichzelf als doel oplossingen te vinden die duurzaam én rechtvaardig zijn. We kunnen niet doorgaan met het veroorzaken van slecht klimaatbeleid voor miljarden mensen.
Kijk op klimaatrechtvaardigheid
Rechtvaardigheid is een groeiend focuspunt in Van Vuurens werk. Zijn modelleringsaanpak speelt in op relevante themas zoals energie, landgebruik en demografische veranderingen. Dit stelt hem en zijn collega’s in staat om scenarios te ontwikkelen die de impact van klimaatbeleid onderzoeken vanuit verschillende perspectieven. Hij benadrukt dat kansrijke oplossingen vaak oneerlijk kunnen zijn als verantwoordelijkheden niet goed verdeeld worden.
Wetenschap in twijfel
Van Vuuren maakt zich zorgen over de toegenomen scepsis richting wetenschap. Hij is van mening dat bij helder handelen op basis van wetenschap de doelscenario’s voor temperatuurstijging beter haalbaar zijn. Het negeren van wetenschappelijke feiten vergroot de kans op een teleurstellende opwarming boven de 2 graden.
Ook Stevinpremie voor bestuurskundige ’t Hart
Naast de Spinozapremie ontving Paul ’t Hart de Stevinpremie voor zijn maatschappelijke impact als bestuurskundige. Hij heeft duizenden ambtenaren opgeleid en adviseerde overheidsorganisaties wereldwijd. Zijn invloedrijke werk binnen en buiten Nederland draagt bij aan inzicht en vooruitgang in positieve bestuurskunde.