In het tweede kwartaal van 2024 verlieten meer werknemers de sector verhuur en zakelijke diensten dan dat er nieuwe werknemers instroomden. Dit betreft ook de uitzendsector, waar veel werknemers actief zijn. In bijna alle andere sectoren daarentegen is er juist een netto instroom van werknemers. Dit meldt het CBS op basis van hun gegevens over arbeidsmobiliteit.
Tijdens dit kwartaal stroomden 1,74 miljoen werknemers in bij verschillende sectoren, terwijl 1,69 miljoen werknemers vertrokken. Iets meer dan de helft van de vertrekkers vond werk in andere sectoren.
In feite is sinds de coronapandemie de instroom vaak groter geweest dan de uitstroom, maar het verschil is nu het kleinst sinds begin 2021.
De sectoren met de meeste nieuwe en vertrekkende werknemers in het tweede kwartaal van 2024 zijn verhuur en zakelijke diensten, de handel en de zorg. In de verhuursector is er een negatief saldo: er vertrekken meer werknemers dan dat er nieuwe instromen.
Uitstroom van werknemers
De uitstromers uit de verhuur en zakelijke diensten zijn voornamelijk werkzaam geweest in de uitzendsector, die momenteel krapte laat zien op de arbeidsmarkt. Dit kan komen doordat bijna de helft van de werknemers in deze branche nu meer keuze heeft en ervoor kan kiezen om in een andere sector aan de slag te gaan.
Waar komen de werknemers terecht?
De werknemers die de verhuur en zakelijke diensten verlaten, stromen vaak door naar de handel, zorgsector of de industrie. Vooral jongere werknemers onder de 25 jaar gaan vaak naar de horeca.
Bijna in de hele economie wisselen werknemers het vaakst van sector naar de handel, verhuur en zakelijke diensten, en specialistische zakelijke diensten.
Jonge werknemers blijven niet lang
Werknemers in de sector verhuur en zakelijke diensten zijn vooral jongeren onder de 25. Het blijkt dat oudere werknemers minder vaak overstappen. In vergelijking met de zorgsector zijn het juist de oudere werknemers van 55 jaar en ouder die vaker de sector verlaten.