Openrijk logo
Onderzoek Grass Company eindigt met overeenkomst

Onderzoek Grass Company eindigt met overeenkomst

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een overeenkomst gesloten met 21 verdachten in het onderzoek naar de coffeeshops van The Grass Company. Hierdoor kunnen de strafzaken worden afgesloten.

De betrokken partijen hebben afspraken gemaakt over het betalen van boetes (tussen 20.000 en 375.000 euro), het uitvoeren van samen 460 uur werkstraffen en het terugbetalen van 7,75 miljoen euro dat onterecht is verkregen. Aangezien de verdachten aan deze verplichtingen hebben voldaan, ziet het OM geen reden meer om hen te vervolgen.

In totaal zijn er 21 verdachten, waaronder zowel individuen als bedrijven. Voor vijf van deze verdachten zijn er rechtszaken aan de gang, omdat zij eerder door het OM zijn aangeklaagd. De officier van justitie heeft daarom de rechtbank in Breda gevraagd om de vervolging van deze verdachten stop te zetten.

Verdenking

Het onderzoek naar The Grass Company, dat coffeeshops heeft in Tilburg en Den Bosch, begon in 2011. Er waren verdenkingen van grootschalig witwassen van ten minste 20 miljoen euro, belastingfraude, drugshandel, vervalsing en het vormen van een criminele organisatie. Diverse mensen en bedrijven werden als verdachten aangemerkt. Het OM doorzocht verschillende locaties in Nederland en daarbuiten en nam geld en eigendommen in beslag.

Rechtvaardige uitkomst

Het onderzoek nam veel tijd in beslag en liep vertraging op. Een van de hoofdverdachten zat langere tijd in Thailand in de gevangenis. Vanwege de lange doorlooptijd en druk op de rechtspraak besloot het OM om een regeling te treffen met de verdachten. Ze kozen voor boetes, werkstraffen en terugbetalingen van onterecht verkregen geld.

Na veel gesprekken tussen het OM en de verdachten werd op 29 november 2022 een overeenkomst ondertekend. De officier van justitie beschouwt deze overeenkomst als een ‘eerlijk resultaat’.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 25 november 2024
Bron laatst geupdate op: 25 november 2024
Herschreven op 25 november 2024
Bron: Openbaar Ministerie