Openrijk logo
Dutch Flag
NWO onderzoekt toekomst stormvloedkeringen voor veilig Nederland

NWO onderzoekt toekomst stormvloedkeringen voor veilig Nederland

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ondersteunde het project ‘SSB-Δ: Besluitvorming voor Stormvloedkeringen in een Leefbare Delta’. Dit project wil help om betere keuzes te maken over het onderhoud en de vernieuwing van stormvloedkeringen.

Nederland moet het land veilig houden voor de toekomst. Stormvloedkeringen zijn hierbij belangrijk, want ze beschermen tegen overstromingen en hebben invloed op het landschap en het water. De NWA-SLD call is ontwikkeld om kennis uit verschillende vakgebieden samen te brengen. Zo kunnen onderzoekers, overheden en bedrijven samen efficiënter werken.

Het onderzoeksconsortium krijgt 3,3 miljoen euro om kennis te ontwikkelen die helpt bij investeringen in stormvloedkeringen op korte en middellange termijn. Dit omvat technische en ruimtelijke ontwikkelingen, en ook klimaatverandering en technologische ontwikkelingen.

Gehonoreerd project

Het project over stormvloedkeringen wordt geleid door Bram van Prooijen van de TU Delft. Deze barrières zijn essentieel om Nederland te beschermen tegen water uit de zee. Door zeespiegelstijging en veroudering is het belangrijk om nu te beslissen over onderhoud en in de toekomst over aanpassing of vervanging. Onderzoekers en bedrijven werken samen om te bepalen onder welke voorwaarden stormvloedkeringen effectief blijven.

Partnerorganisaties voor dit project zijn onder andere TU Delft, Erasmus Universiteit, Universiteit Utrecht, Hogeschool Rotterdam, HZ University of Applied Sciences, TNO, Universiteit Gent en Deltares, samen met vele anderen.

Programma Nationale Wetenschapsagenda 

De Nationale Wetenschapsagenda wil de samenleving en wetenschap samenbrengen. Overheden, onderzoekers en burgers ontwikkelen kennis met impact op de maatschappij. Wetenschapscommunicatie speelt een belangrijke rol bij het delen van kennis om betrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek te vergroten.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 4 november 2024
Bron laatst geupdate op: 4 november 2024
Herschreven op 4 november 2024
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek