Vandaag introduceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een nieuwe gids voor energiehubs. Energiehubs zijn gebieden waar de lokale energieproductie slim wordt gekoppeld aan het lokale energieverbruik. Dit helpt provincies om deze hubs te ontwikkelen en te realiseren, waardoor de druk op het elektriciteitsnet vermindert.
Wat is een energiehub?
Een energiehub brengt energiegebruikers en -producenten uit een bepaald gebied bij elkaar. Dit kunnen zowel bedrijven als inwoners zijn. Ze stemmen de opwekking en het gebruik van duurzame energie op elkaar af, en delen deze energie. Zo hebben meer mensen en bedrijven controle over hun eigen energievoorziening.
Hoe de handreiking helpt
De provincies maken afspraken tussen gemeenten en energieleveranciers om energiehubs op te zetten. De handreiking biedt daarbij steun bij de noodzakelijke plannen, zoals:
- Wat er nodig is voor een energiesubsidie.
- Hoe samenwerking tussen betrokken partijen te organiseren.
Energiehubs en maatschappelijke uitdagingen
Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit vraagt om een nieuw energiesysteem, waarin we overstappen van fossiele brandstof naar duurzame sources. Energiehubs zijn essentieel voor provincies en gemeenten om te voldoen aan hun energie- en bouwdoelen. Denk hierbij aan nieuwe woningen, verduurzaming van mobiliteit, en duurzame energie, zoals zonnepanelen en windenergie. Energiehubs helpen ook om problemen met het elektriciteitsnet te verlichten.
Versnelling in de ontwikkeling van energiehubs
Om de oprichting van energiehubs te versnellen, heeft de overheid € 166 miljoen beschikbaar gesteld via een stimuleringsprogramma. Hierin is 15% bedoeld voor kennisontwikkeling en het verbeteren van kansen voor energiehubs, terwijl 85% naar de regionale ontwikkeling gaat. De handreiking biedt hierbij hulp.
Meer samenwerking stimuleren
RVO bevordert de samenwerking tussen organisaties die zich met energiehubs bezig houden, onder andere via:
- Het stimuleringsprogramma voor de ontwikkeling van energiehubs.
- De Routekaart Samenwerken in energiehubs, die de voortgang in kaart brengt.
- Maandelijkse bijeenkomsten waar kennis wordt gedeeld en knelpunten samen worden opgelost.
Over de handreiking
De handreiking is ontwikkeld door verschillende partijen:
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei
- Interprovinciaal Overleg
- Vereniging van Nederlandse Gemeenten
- Netbeheer Nederland
- Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen
Meer informatie
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei