Openrijk logo
Minder geld voor energieonderzoek vanuit de overheid

Minder geld voor energieonderzoek vanuit de overheid

Rijksoverheid investeerde vorig jaar veel minder in energieonderzoek

In 2023 besteedde de overheid aanzienlijk minder aan energieonderzoek. Het totale subsidiebedrag was 151 miljoen euro, wat 139 miljoen minder is dan in 2022. Dat blijkt uit de Monitor publiek gefinancierd energieonderzoek 2023 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Belangrijke subsidie gesloten

De daling komt omdat de Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) subsidie niet geopend was. In 2022 ging hier nog 66 miljoen euro naar onderzoek voor vernieuwingen zoals energiebesparing en verbeterde elektriciteitssystemen.

Meer focus op hergebruik

Daarnaast werd extra geld gestoken in onderzoek naar hergebruik van materialen. Dit draagt ook bij aan minder CO2-uitstoot. Innovaties zoals een nieuwe sorteerlijn voor plastic zorgen voor efficiënter hergebruik.

Investeringen in energiebesparing

Er is meer geld gegaan naar energiebesparende technologieën, zoals via de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI). Een voorbeeld is de vervanging van een oude koelinstallatie in de visindustrie voor een minder energie-intensieve versie.

Groeiend aandeel windenergie

Het aandeel windenergie in onderzoek naar duurzame energie groeide naar 60% van 40% in 2022. Dit komt doordat andere technieken minder financiering kregen, waardoor windenergie relatief gezien groeide. Aardwarmte kreeg minder aandacht door de complexiteit van projecten.

Type onderzoek

Het meeste geld ging naar industrieel onderzoek (66 miljoen euro) voor nieuwe kennis, zoals het gebruik van waterstof voor elektriciteit. Demonstratieprojecten ontvingen 36 miljoen euro.

Geldverdeling

Kennisinstellingen kregen 70 miljoen euro, terwijl het midden- en kleinbedrijf 37 miljoen euro en grote bedrijven 39 miljoen euro ontvingen.

Financieringsbronnen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het grootste deel van de financiering verstrekt, namelijk 127 miljoen euro. Andere financieringsbronnen zijn onder andere het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en lokale instanties.

Overzicht monitor

Ieder jaar maakt de RVO een monitor met een overzicht van de totale publieke investeringen in energieonderzoek. Dit wordt gedeeld met internationale organisaties zoals het Internationaal Energieagentschap (IEA).

De cijfers in de monitor zijn gebaseerd op de volgende regelingen:

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 28 november 2024
Bron laatst geupdate op: 28 november 2024
Herschreven op 28 november 2024
Bron: RVO