Vanaf 30 januari kunnen ondernemers subsidie aanvragen bij de RVO voor het hergebruiken, repareren of recyclen van materialen. Deze subsidie is beschikbaar voor bedrijven die circulaire processen willen implementeren en uitbreiden, of dit nu alleen is of samen met anderen. Het gaat om nieuwe circulaire technieken en processen voor deze ondernemers.
Subsidie voor verschillende producten
De subsidie kan worden gebruikt voor verschillende productgroepen:
- Elektronische apparaten
- Textiel
- Luiers en incontinentiemateriaal
- Herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen
- Meubels
Deze producten vallen onder de Transitieagenda Consumptiegoederen. Ondernemers die al bezig zijn met duurzaamheid kunnen hun activiteiten uitbreiden om restmaterialen te verminderen en CO2 uitstoot te verlagen.
Bijdragen aan de circulaire economie
De subsidie ondersteunt bedrijven die willen:
- Producten opnieuw gebruiken en componenten repareren;
- Geavanceerde recycling toepassen;
- Diensten en logistiek ontwikkelen voor hergebruik en recycling.
RVO biedt ook subsidies voor onderzoek en ketensamenwerking. Deze specifieke regeling helpt bij het toepassen en opschalen van circulaire praktijken.
Praktisch voorbeeld van opschalen
Een kledingherstelbedrijf dat digitale systemen gebruikt, haalt kleding bij klanten op en maakt er nieuwe textiel van. Het breidt zijn IT- en logistieke systemen uit om zo bij te dragen aan de circulaire economie.
Achtergrond
Nederland streeft ernaar om in 2050 een circulaire economie te zijn. Dit betekent bewuster en duurzamer omgaan met producten en materialen.
Samenwerking in product- en materiaalketens is cruciaal, bijvoorbeeld door producten opnieuw te ontwerpen en langer te gebruiken, of door recycling.
Meer weten?
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat