Openrijk logo
Dutch Flag
Samen versnellen: Rijk en provincies moeten sneller ruimtelijke keuzes maken

Samen versnellen: Rijk en provincies moeten sneller ruimtelijke keuzes maken

Rijk en provincies blijven hangen in plannen maken zonder voortgang. Zo ontstaat gevaar op files bij nieuwe huizen.

Rijk en provincies slagen er niet in om doorbraken te maken in wonen, natuur en landbouw. Er zijn geen plannen voor infrastructuur bij nieuwe huizen, wat tot verkeersproblemen kan leiden. Er is te weinig visie op water en energie, en de uitvoeringscapaciteit is onvoldoende. Het dossier voor landbouw en natuur zit vast en er ontbreekt een visie op een circulaire economie. Dat blijkt uit onderzoek van het PBL in opdracht van het ministerie van BZK naar ruimtelijke plannen van provincies.

Er is nog veel te doen voordat er concrete ruimtelijke keuzes en omgevingsvisies gerealiseerd zijn. Het rapport ‘Provinciale voorstellen voor omgevingsbeleid in nationale samenhang – Reflectie van het PBL’ is nu gepubliceerd.

“Het is een complexe opdracht voor provincies”, zegt de hoofdonderzoeker Rienk Kuiper van PBL over de provinciale voorstellen. “Het Rijk wil invloed houden op het geld dat besteed wordt maar vraagt provincies keuzes te maken. Daardoor sturen provincies veel vragen terug naar het Rijk.”

Het PBL ondervond dat essentiële voorzieningen zoals energie, water, wegen en natuur ontwikkeling niet voldoende worden gefinancierd. Daarnaast is er niet genoeg personeel bij zowel bouwbedrijven als overheden om voldoende woningen te bouwen. Er is misverstand in delen van de samenleving en ruimtelijke en milieu gerelateerde beperkingen maken het omgevingsbeleid nog moeilijker.

Het PBL adviseert Rijk en provincies om samen aan grotere plannen te werken in plaats van elkaar vragen te blijven stellen. Kuiper: “Begin met de belangrijkste beslissingen zodat andere logisch volgen. Hiermee voorkom je dat alleen een onderwerp wordt aangepakt zonder naar anderen te kijken.” Het PBL raadt aan om de gezamenlijke sectorale middelen eenvoudiger te maken en te gebruiken vanuit gedeelde waarden en verantwoordelijkheden als één overheid.

Deel dit artikel
terug naar overzicht
Bron publicatie op: 27 mei 2024
Bron laatst geupdate op: 27 mei 2024
Herschreven op 26 oktober 2024
Bron: Planbureau voor de Leefomgeving