Vinex-wijken, rond 2000 gebouwd, zijn steeds meer eenzijdige wijken geworden, vooral voor welgestelde gezinnen. De PBL-studie toont aan dat deze wijken niet goed meegroeien met veranderende behoeften van bewoners, zoals als hun kinderen uit huis gaan of als zij zelf ouder worden.
Een belangrijke les is dat er beter moet worden gepland op de lange termijn. Christian Lennartz, projectleider, stelt dat de visie op de functie van nieuwe wijken helderder moet worden geformuleerd. Van 1995 tot 2005 lag de focus op eengezinswoningen voor gezinnen in de koopsector.
Tussen 2008 en 2020 werden Vinex-wijken voornamelijk uitgebreid met grotere en duurdere koopwoningen, aldus de studie. Minder welgestelde en niet-gezinshuishoudens kregen weinig aandacht. Een groeiende bevolking van ouderen en starters zegt nu dat zij moeilijk een passende woning kunnen vinden.
Het PBL adviseert dat beleidsmakers en projectontwikkelaars meer rekening moeten houden met veranderende behoeften, zoals die van ouderen en jonge mensen die hun ouderlijk huis verlaten. Een flexibele aanpak is nodig om wijken makkelijker aan te passen aan deze veranderingen. Beslissingen over woningtypes en bewonerssamenstelling bepalen sterk of beleid kan worden aangepast in de toekomst.