Het nieuwe kabinet legt veel nadruk op korte-termijn prioriteiten zoals armoedebestrijding en het behouden van koopkracht. Dit stellen SCP, CPB en PBL in hun rapport ‘Reflectie brede welvaart Prinsjesdag 2024’.
De kabinetsplannen zorgen ervoor dat de uitgaven minder snel stijgen, wat financiële druk vermindert voor toekomstige generaties, maar het begrotingstekort en de schuld blijven boven de Europese normen. Lange termijn doelen, zoals onderwijsverbetering en natuurherstel, vereisen meer focus.
Kleine aandacht voor ongelijkheid
Het kabinet richt zich op koopkracht en zekerheid, het woningtekort en vertrouwen in de politiek. Plannen om ongelijkheid aan te pakken ontbreken echter, wat de sociale samenhang onder druk zet. Het is cruciaal dat de overheid eerlijk luistert en handelt naar de behoeftes van het volk. Verwachtingen moeten waargemaakt worden om te voorkomen dat het vertrouwen verder afneemt.
Focus op woningtekort
Bij leefomgevingsproblemen ligt de focus op woningtekort en ruimtelijke regie. Er is minder aandacht en geld voor klimaat- en natuurherstel, waardoor deze problemen naar de toekomst worden geschoven.
Minder internationale samenwerking
Internationale economische en ecologische samenwerking krijgt weinig aandacht. Volgens de planbureaus is dit essentieel voor klimaatoplossingen. Nederland profiteert economisch van sterke internationale banden.
Dit rapport maakt deel uit van een groter programma om het kabinet en parlement te helpen bredere keuzes te maken voor de jaarlijkse begroting.