In 2024 heeft ongeveer 1,7 miljoen mensen van 16 jaar of ouder te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit aantal is iets lager dan in 2022, maar gelijk aan dat van 2020. Bijna 1,3 miljoen volwassenen meldde ook slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld, wat vergelijkbaar is met 2022. Dit blijkt uit de Prevalentiemonitor van het CBS en WODC, gebaseerd op een enquête waaraan meer dan 25.000 mensen deelnamen.
Van de deelnemende 16-plussers gaf 12% aan in het afgelopen jaar slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag te zijn geweest. Dit percentage is iets lager dan de 13% in 2022. Van de verschillende soorten seksueel geweld rapporteerde 8% offline seksuele intimidatie, 5% online seksuele intimidatie, en 4% fysiek seksueel geweld.
Naast seksueel geweld meldden 1,3 miljoen mensen (9%) huiselijk geweld te hebben ervaren, zoals eerder genoemd. Dit aantal schommelt door de jaren heen.
Slachtoffers en hun ervaringen
Personen die zich als vrouw identificeerden meldden vaker slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag te zijn (16%) dan mannen (7%). Bij niet-binair of genderqueer personen (31%) kwam dit nog vaker voor. Bi-plus vrouwen meldden de hoogste percentages van slachtoffers (34%). Heteroseksuele mannen rapporteerden de laagste aantallen (6-7%).
Jongeren (16-24 jaar) ervaren vaker seksueel grensoverschrijdend gedrag in vergelijking met ouderen (65+). Onder jongeren gaf 25% van de 16- tot 18-jarigen en 30% van de 18- tot 24-jarigen aan slachtoffer te zijn geweest van deze vormen van geweld.
Gevolgen voor slachtoffers
De psychische gevolgen voor slachtoffers zijn aanzienlijk. Bij slachtoffers van huiselijk geweld had 67% problemen ervaren, terwijl 64% van degenen die met psychisch geweld te maken hadden, ook psychologische problemen ondervond. Van de slachtoffers van fysiek geweld gaf 49% aan te lijden onder de gevolgen.
Bij slachtoffers van seksueel geweld zijn de meest gemelde problemen psychische problemen, gevolgd door seksuele en relatieproblemen. Bij fysiek seksueel geweld, offline seksuele intimidatie en online seksuele intimidatie had respectievelijk 32%, 24%, en 20% van de slachtoffers problemen ervaren als gevolg van hun ervaringen.