Voorafgaand aan de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen op 25 november doet de Europese Commissie samen met de Hoge Vertegenwoordiger een verklaring:
“Geweld tegen vrouwen is afschuwelijk en een schending van mensenrechten. Het ondermijnt onze kernwaarden.
Wereldwijd worden vrouwen geconfronteerd met fysiek, seksueel, psychologisch en economisch geweld. Vooral tijdens oorlogen en conflicten lijden vrouwen en meisjes disproportioneel. In crisissituaties blijft geweld vaak ongezien.
Na de toetreding tot het Verdrag van Istanbul, heeft de EU nieuwe regelgeving opgezet om geweld tegen vrouwen aan te pakken. Deze wetgeving biedt nieuwe middelen om vrouwen en meisjes te beschermen, zowel offline als online, en om daders verantwoordelijk te stellen.
We zijn vastberaden om wereldwijd een einde te maken aan geweld tegen vrouwen. Samenwerken met partnerlanden, de civiele samenleving en mensenrechtenverdedigers is hierbij cruciaal.”
Achtergrond
De EU Gendergelijkheidsstrategie 2020-2025 committeert de EU aan het voorkomen van gendergerelateerd geweld. In mei 2024 is de Richtlijn ter bestrijding van geweld tegen vrouwen aangenomen, die als doel heeft een effectief kader te bieden om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld binnen de EU te bestrijden. Dit gebeurt door het definiëren van strafbare feiten als cybergeweld en vrouwenbesnijdenis.
In oktober 2023 heeft de EU zich aangesloten bij de Raad van Europa Conventie over het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Dit is één van de meest uitgebreide internationale juridische instrumenten voor het aanpakken van gendergerelateerd geweld.
Vandaag publiceert de Commissie een Flash Eurobarometer over stereotypen rondom geweld tegen vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat 92% van de respondenten fysiek geweld binnen de relatie afkeurt en 82% seksuele intimidatie afwijst.
Op 25 november presenteren Eurostat, FRA en EIGE de resultaten van een onderzoek naar gendergerelateerd geweld in de EU. Meer info over de gendergeweld-enquête is hier beschikbaar vanaf 11:00 CET.
De Commissie financiert projecten die gendergerelateerd geweld aanpakken via het Programma voor Burgers, Gelijkheid, Rechten en Waarden. In 2025 wordt EUR 23 miljoen beschikbaar gesteld om geweld tegen kinderen en gendergerelateerd geweld aan te pakken.
Internationaal zet de EU zich in voor mensenrechten via het EU Actieplan Mensenrechten en Democratie en het Actieplan Gendergelijkheid en Vrouwenrechten 2021-2025 (GAP III).
De Spotlight Initiative blijft succesvol in het vermijden van gendergerelateerd geweld wereldwijd.
Jaarlijks nemen de Europese Commissie en de Europese Dienst voor Extern Optreden deel aan de campagne Orange the World. Op de avond van 24 november worden symbolische gebouwen in het oranje verlicht ter ondersteuning van de actie.
Meer Informatie
Einde aan gendergerelateerd geweld
EU Strategie Gelijkheid 2020-2025
Flash Eurobarometer 544 - Genderstereotypen
Richtlijn bestrijding geweld tegen vrouwen
EU Strategie voor slachtoffers (2020-2025)