Het Openbaar Ministerie (OM) geeft aan dat twee politiemedewerkers te veel geweld hebben gebruikt bij een aanhouding op het Malieveld op 14 maart 2021. Tegen de hondengeleider wordt een taakstraf geëist, terwijl de andere agent geen straf zou moeten krijgen.
In 2021 waren er veel demonstraties tegen coronamaatregelen in Nederland. Op 14 maart vond er een onwettige demonstratie in Den Haag plaats. Hoewel het eigenlijk niet mocht, tolereerde de politie het even. Toen demonstranten weigerden weg te gaan, ontstond er een conflict.
Een man kwam in opstand en zwiepte met een startkabel. De hondengeleider waarschuwde de man om te stoppen. Uiteindelijk gooide de man de kabel weg en viel op de grond. Toen de hondengeleider zijn hond wilde gebruiken, viel de man op de grond met de hond bovenop hem.
De confrontatie
De hondengeleider vroeg de man zijn hond los te laten en gebruikte zijn wapenstok. Een andere agent kwam helpen en sloeg ook met zijn stok. Het OM vindt dit geweld op dat moment wel oke.
De man liet de hond los, maar de hondengeleider gaf opnieuw het commando om de hond aan te vallen. De man werd daarbij weer geslagen. Dit was volgens het OM niet nodig.
Onrechtmatig
Het OM vindt dat de man mocht worden aangehouden, maar dat het niveau van geweld dat gebruikt werd, onterecht was. Een politiehond is een zwaar wapen, zei het OM. De hondengeleider had beter moeten inschatten of het nodig was om de hond in te zetten. Uiteindelijk reageerde de man uit zelfverdediging, niet uit verzet.
Zware wissel
Het OM houdt ook rekening met de druk waarmee politiemedewerkers in voorjaar 2021 te maken hadden. Er waren veel demonstraties waarbij de politie veel overuren maakte. Datzelfde jaar overschreed het aantal overuren de 800.000.
Er zijn ook veel klachten van demonstranten over het geweld van de politie. Dit benadrukt het belang van een goede beoordeling van het politieoptreden door de rechter. Omdat dit alles nu pas wordt beoordeeld, weegt dit ook mee in de strafmaat.
Tegen de hondengeleider eist het OM 20 uur taakstraf. Voor de ME-agent vraagt het OM om geen straf, omdat hij reageerde op de situatie die door zijn collega was veroorzaakt. Op 19 december zal de rechtbank een beslissing nemen.