Het Natura 2000 IJsselmeergebied is heel belangrijk voor vogels om uit te rusten en zich voort te planten. Om hun rust te waarborgen, beperken we de toegang tot enkele plekken.
Ecoloog Paul van Veen van Rijkswaterstaat legt uit: “Veel vogels in het IJsselmeergebied hebben het moeilijk. Minder toegang houdt het rustig. De gebieden zijn cruciaal als voedselbron en broedplaats, en ondersteunen soorten zoals de roerdomp en visdief.”
In opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) maken we plannen om 15 gebieden voor een deel van het jaar af te sluiten.
Beschermde gebieden
In sommige gebieden is recreatie na het toepassen van de toegangsbeperkingen deel van het jaar toegestaan, andere gebieden blijven het hele jaar dicht. Deze gebieden waren soms al beschermd als staatsnatuurmonument.
De natuurgebieden waarvoor we toegang beperken zijn onder andere: De Kreupel, Stoenckherne, Zwarte Meer, IJsselmonding, en het Gooimeer.
Natuurbescherming
Deel van het afsluiten van deze gebieden is ecologisch onderbouwd. Het laat zien wat de waarde is van de natuur en waarom ongewenste verstoring de leefomgeving van vogels kan aantasten.
Samen met veldkenners en betrokkenen zijn grenzen en gebruik van de gebieden beoordeeld. In 2025 wil het ministerie van LVVN de plannen vaststellen.
Op woensdag 27 november organiseert Rijkswaterstaat een online bijeenkomst voor toelichting. Aanmelden kan via ons contactformulier.
Natura 2000 in het IJsselmeergebied
Natura 2000 wil natuur en biodiversiteit beschermen. Het IJsselmeergebied huisvest zes Natura 2000-gebieden. We hebben een beheerplan opgesteld voor de bescherming van deze waardevolle natuur.