In januari 2023 hebben Nederland en vier andere landen een voorstel ingediend bij het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) om een verbod op per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) in de EU in te voeren. Gedurende een periode van zes maanden hebben belanghebbenden kunnen reageren op dit voorstel, en de wetenschappelijke comités van ECHA beoordelen nu deze reacties.
Recent hebben ECHA en de vijf landen een voortgangsupdate gegeven over het proces om PFAS te beperken.
De reviewteams van ECHA bekijken meer dan 5.600 geschreven reacties die zijn binnengekomen tijdens de consultatie. De feedback helpt om het PFAS dossier te verbeteren. Er zijn onder andere nieuwe toepassingen van PFAS ontdekt, zoals in afdichtingen voor technische installaties, bepaalde textielsoorten, printtechnieken, en bij het verpakken van geneesmiddelen.
Bij het ontwikkelen van een effectief PFAS-verbod worden verschillende mogelijkheden bekeken. Dit kan bestaan uit een totaalverbod op productie en verkoop, tijdelijke uitzonderingen of alternatieve maatregelen om de PFAS-uitstoot te verminderen. Voor sommige toepassingen, zoals in batterijen en brandstofcellen, zijn alternatieve maatregelen gesuggereerd, omdat een totaalverbod ernstige economische gevolgen kan hebben voor deze sectoren.
Voor meer informatie, bezoek de pagina: ECHA and five European countries issue progress update on PFAS restriction (externe link).