Openrijk logo
Weinig woningen vrij bij 45-plussers

Weinig woningen vrij bij 45-plussers

De kans dat een woning vrijkomt hangt voor een groot deel af van de leeftijd van de bewoners. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS dat is gedaan in 2021 en 2022. Huishoudens met een oudste bewoner van 45 tot 80 jaar verhuizen minder vaak dan gemiddeld.

Volgens het vrijkomkans

Bij woningen met bewoners onder de 35 jaar is de kans groter dat ze verhuizen als zij eigenaar zijn van de woning, in tegenstelling tot bewoners die 65 jaar of ouder zijn.

Bij de oudere bewoners is de gezondheid en niet het woningbezit de belangrijkste factor die de kans op verhuizen bepaalt. Hoe langer bewoners in een woning wonen, hoe kleiner de kans dat ze zullen verhuizen.

Bij jongere bewoners is deze kans groter tijdens de eerste 13 tot 20 jaar van hun verblijf.

Leeftijd beïnvloedt verhuisgedrag

Woningen met de jongste bewoners (onder de 40 jaar) komen het vaakst vrij. Gemiddeld komt 11% van de woningen in Nederland op korte termijn vrij. Een woning van 80-plussers heeft de hoogste kans van vrijkomen in 2021-2022.

Financieel welzijn en verhuismotivatie

Het percentage vrijgekomen woningen stijgt bij huishoudens die financieel minder sterk staan (laag inkomen of vermogen). Woningen met een lage WOZ-waarde zijn ook sneller vrij.

Kans op vertrek

Langdurig verblijf in dezelfde woning en oudere leeftijd verminderen de kans dat een woning vrij komt. De onmiddellijke kans is groter als bewoners net verhuisd zijn.

terug naar overzicht
Bron publicatie op: 27 november 2024
Bron laatst geupdate op: 27 november 2024
Herschreven op 27 november 2024
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek