De pepernoten zijn er weer en Digiklaas is terug! In opdracht van Rijkswaterstaat is het innovatieve ganzenbordspel ‘Digiklaas’ ontwikkeld.
Het spel toont hoe je op een speelse manier resultaten van verkenningen kunt presenteren aan diverse groepen.
Kennisimpuls eLaw
Digitalisering biedt kansen voor voorspelling van ongelukken met AI of gebruik van rijgegevens voor reisupdates. Het roept juridisch en ethisch ook vragen op. Wie bezit creaties van generatieve AI zoals ChatGPT? Deze vragen vereisen juridische en digitale kennis.
Bewustwording
Bewustwording van juridische vragen bij digitalisering is cruciaal. Door vroeg aandacht te besteden aan juridische aspecten, kunnen oplossingen sneller worden gevonden. Samenwerking tussen disciplines is essentieel, aangezien technologie vaak wetgeving vooruit is.
Er zijn nieuwe oplossingen nodig, bijvoorbeeld door contracten op te stellen voor datagebruik, waarbij kennis van inkoopcollega’s van pas komt.
De Zak van Digiklaas
Om bewustwording te stimuleren, werd het levend ganzenbordspel ‘Digiklaas’ ontwikkeld. Het doel is Digiklaas veilig van Spanje naar Westraven te brengen. Tijdens het spel lossen deelnemers ethische en juridische uitdagingen op.
Spelregels
- Deelnemers kunnen in de zak van Digiklaas belanden, een gevangenis waarin zij vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld: Is een IP-adres een persoonsgegeven? Het antwoord is ja, want het is herleidbaar naar individuen.
Dank u Digiklaasje
Het Digiklaas-spel is ingezet op diverse momenten, om juridische vraagstukken toegankelijk en begrijpelijk te maken. Dankzij de creatieve aanpak ontstaat er meer begrip tussen juristen en andere experts. Dank u, Digiklaasje!