Goedemorgen, iedereen.
Het College heeft vanmorgen de visie op landbouw en voeding aangenomen: Samen een aantrekkelijke landbouw- en voedingssector voor toekomstige generaties vormgeven.
We zullen het kort presenteren samen met commissaris Hansen.
De afgelopen jaren waren erg uitdagend voor iedereen. De landbouwsector heeft echter nog meer geleden vanwege zijn kwetsbaarheid voor gebeurtenissen en marktfluctuaties.
Dit gevoel werd sterk uitgedrukt door demonstraties in heel Europa, waaronder in Brussel, waarin de Europese Commissie werd opgeroepen tot dialoog en actie.
De vandaag aangenomen visie omvat strategische acties voor de landbouw- en voedingssectoren en is de eerste duidelijke reactie op die oproep om hulp. Het benadrukt de sterke inzet van de Commissie voor de agri-food sector.
Bij het vormgeven van de landbouw van de toekomst heeft de Commissie zich gebaseerd op enkele eenvoudige, maar cruciale principes:
- Landbouw en voeding zijn strategische sectoren voor de Unie. Europese voedselzekerheid en soevereiniteit zijn niet onderhandelbaar.
- Voedsel is een belangrijk onderdeel van onze economische concurrentiekracht. De EU is s werelds grootste exporteur van agri-food producten.
- Landbouw werkt samen met de natuur. Boeren zijn onderdeel van de oplossing, niet het probleem. Zij spelen een essentiële rol in het beschermen en verbeteren van onze natuurlijke hulpbronnen, waaronder bodem, water, biodiversiteit en klimaatresistentie.
Met dit in gedachten is het doel van de Commissie om samen te werken met de agri-food sector om ervoor te zorgen dat deze concurrerend, veerkrachtig, aantrekkelijk voor toekomstige generaties en winstgevend blijft.
Commissaris Hansen, die ik bedank voor zijn uitstekende werk, zal het stappenplan uiteenzetten om deze doelen te bereiken.
Voorafgaand daaraan wil ik enkele belangrijke strategische elementen in de visie benadrukken die de politieke wil van de Commissie definiëren en weerspiegelen.
Deze elementen zullen de Commissie en de landbouwsector blijven begeleiden in het gezamenlijk ontwikkelen van toekomstig beleid.
- Onze nieuwe aanpak: De visie zet zich in voor een nieuwe manier van werken - het opbouwen van vertrouwen en het bevorderen van dialoog door de hele waardeketen. Onze Strategische Dialoog is volledig operationeel en we zullen deze verder versterken. Dialoog moet dieper gaan op lokaal niveau, door effectiever in contact te komen met boeren, voedselketenoperatoren en het maatschappelijk middenveld in heel Europa. We zullen luisteren naar hun zorgen en ideeën.
- Aangepaste oplossingen: We zullen eenvoudige, innovatieve en op maat gemaakte oplossingen voorstellen. Beleidsmaatregelen moeten worden aangepast aan wereldwijde, regionale en nationale behoeften, met een territoriale benadering. Het beschermen van diversiteit betekent het vermijden van een eenzijdige aanpak, in plaats daarvan kiezen we voor gerichte oplossingen die zowel de concurrentiekracht als de duurzaamheid verbeteren.
- Lokale dimensie: Het opnieuw verbinden van voedsel met territorium, seizoensgebondenheid en lokale tradities is cruciaal. Lokale autoriteiten zijn vaak het best geplaatst om initiatieven te leiden die gunstige voedselomgevingen vormgeven. Het succes van de valorisatie van de lokale dimensie wordt aangetoond door de Geografische Aanduidingen (GIs). De Commissie zal blijven promoten van Geografische Aanduidingen als een krachtig instrument voor Europese producenten om de waarde van hun voedsel- en drankenproducten te verhogen, culinair erfgoed in de lidstaten te behouden en groei en werkgelegenheid in plattelandsgebieden te stimuleren.