Amsterdam onderzoekt samen met onze partners hoe we de openbaar vervoer verbinding tussen Amsterdam en Haarlemmermeer kunnen verbeteren. Dit is belangrijk omdat er steeds meer reizigers in de regio bijkomen. Het huidige ov-netwerk kan dat in de toekomst niet aan. Er liggen nu 5 oplossingen om het ov in de regio uit te breiden en te verbeteren.
De Metropoolregio groeit en zal ook de komende decennia doorgroeien. Er komen meer bedrijven, forenzen, toeristen en bewoners. Het ov loopt nu al tegen zijn grenzen aan. Om de hele regio bereikbaar te houden, moeten we het ov uitbreiden. Belangrijk daarbij is dat wonen, werken, voorzieningen en bereikbaarheid goed met elkaar in balans blijven. Een hele puzzel.
Effect tot ver buiten de regio
Beter ov tussen Amsterdam en Haarlemmermeer heeft een positief effect in heel Nederland en zelfs tot in het buitenland. Met name de Schipholspoortunnel tussen Amsterdam en Hoofddorp is een knelpunt. Als we het ov in de regio verbeteren, hoeven er minder regionale treinen door de tunnel. Er kunnen dan minimaal 8 extra treinen per uur, per rijrichting door de tunnel naar de rest van Nederland. De reistijd per trein tussen Noord-Nederland en de Randstad wordt dan korter én er kunnen meer internationale treinen gaan rijden.
5 varianten
De afgelopen jaren hebben we samen met de partners al uitgebreid onderzoek gedaan: welke lijnen leggen we aan om de ov-verbinding tussen Amsterdam en Haarlemmermeer te verbeteren? Welke oplossingen zijn er? Hieronder vindt u de 5 oplossingen die we nu verder gaan onderzoeken:
- Bus: BRT-Netwerk. Nieuw Bus Rapid Transit netwerk met een hoofdroute die uitwaaiert naar meerdere bestemmingen.
- Trein: Airport Sprinter Plus. Een nieuwe treinverbinding via een lange tunnel met regelmatige Airport Sprinters tussen station Amsterdam Centraal en station Hoofddorp.
- Trein: City Sprinter. Een nieuwe, regelmatige treinverbinding via een korte tunnel met City Sprinters tussen station Amsterdam Centraal en station Hoofddorp. Deze variant zit tussen een gewone trein en een metro in en stopt vaker onderweg dan de Airport Sprinter Plus.
- Metro tot Schiphol. Verlenging van de Noord/Zuidlijn tot Schiphol, grotendeels bovengronds.
- Metro tot Hoofddorp. Verlenging van de Noord/Zuidlijn tot Hoofddorp via een lange ondergrondse metrotunnel.
Hoe nu verder?
Om de beste keuze te maken, gaan we de 5 varianten nu verder bestuderen. Zo kijken we goed wat de effecten op de bereikbaarheid zijn van elk van de varianten. Ook bekijken we of we de juiste technieken in huis hebben en wat de (milieu)effecten zijn op de omgeving en de economie. En welk prijskaartje aan de verschillende scenario’s hangt. Eind 2026 moet er een definitieve voorkeur op tafel liggen.
Partners
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Vervoerregio Amsterdam, Schiphol, Gemeente Amsterdam, Gemeente Haarlemmermeer, Provincie Noord-Holland, NS, KLM, ProRail, GVB, Transdev, Rijkswaterstaat en SADC.
Meer weten
- Amsterdam - Haarlemmermeer: betere verbinding openbaar vervoer
- Bent u geïnteresseerd in de nieuwsbrief over dit onderwerp? Dan kunt u zich hiervoor aanmelden via Een nieuwe ov-verbinding tussen Amsterdam en Haarlemmermeer- OVAH.