Gezond op je bord, goed voor de aarde en eerlijk voor de boer: 12 grote Amsterdamse organisaties, waaronder de gemeente, maken er werk van. Ze ondertekenen het convenant ‘Samen eten we Amsterdam gezond, duurzaam en eerlijk’.
Elke dag serveren deze organisaties zo’n 35.000 maaltijden, van ontbijt tot diner. In ziekenhuizen, verpleeghuizen, universiteitskantines, gemeentekantoren en bibliotheken. Daarmee beïnvloeden ze voor een deel wat Amsterdammers eten. En die invloed gaat verder dan het bord.
“We willen een voedselaanbod dat beter is voor onze gezondheid, minder belastend is voor het milieu en eerlijk is voor zowel boeren als consumenten, licht wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) toe. “Door samen te werken en duidelijke richtlijnen af te spreken met inkopers, leveranciers en producenten, zetten we een grote stap in de goede richting.”
Doelen voor 2030
Samen willen de ondertekenaars zorgen voor een omgeving waarin gezond en duurzaam eten de meest logische keuze is. De ondertekenaars willen dat in 2030:
- Minstens 60 procent van de eiwitten plantaardig is, afkomstig uit bijvoorbeeld groenten, fruit, peulvruchten en noten.
- Minstens 80 procent van het aanbod past binnen de Schijf van 5 van het Voedingscentrum.
- Minimaal 25 procent van het ingekochte voedsel biologisch is.
- Voedselverspilling is gehalveerd ten opzichte van 2015.
Wie doen mee?
De 12 organisaties die het convenant ondertekenen zijn:
- Amsta
- Amstelring
- Amsterdam UMC
- Arkin
- BovenIJ ziekenhuis
- Cordaan
- Gemeente Amsterdam
- Green Business Club Zuidas
- GVB
- Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)
- Universiteit van Amsterdam & Hogeschool van Amsterdam
- Vrije Universiteit Amsterdam
Verandering begint met samenwerking
De voedselketen verander je niet alleen. Dat beseffen de 12 grote Amsterdamse werkgevers en netwerkorganisaties maar al te goed. Het systeem is complex en vraagt om meer dan een goed voornemen. Daarom slaan ze de handen ineen.
Door duidelijk te maken wat ze inkopen en hoe ze dat doen, geven ze richting aan leveranciers, producenten en andere partners. Ze nodigen ook andere organisaties uit om mee te denken, mee te doen en samen te werken aan eerlijk, gezond en duurzaam eten voor de stad.
Initiatief en ondersteuning
De gemeente Amsterdam nam het initiatief. Het convenant is tot stand gekomen met steun van het Europese project FoodCLIC, in samenwerking met het Athena Instituut (Vrije Universiteit Amsterdam) en het netwerk Voedsel Verbindt.
Meer weten
De volledige afspraken en doelen vindt u in het convenant. Zo werken we samen aan een stad waarin gezond, duurzaam en eerlijk eten de norm is.