20 stellen trouwen zaterdag 21 juni op een plek waar je normaal met 100 kilometer per uur overheen raast: de A10-Zuid. Tijdens festival Op de Ring verandert een stuk snelweg in een trouwlocatie, compleet met gasten, bubbels en publiek.
Elk stel mag 75 gasten meenemen. Er is taart en een toost, een opfrisplek voor de laatste hand aan jurk of stropdas, en een aanzoekplek voor wie zélf de vraag wil stellen.
Burgemeester trouwt eerste paar
De eerste ceremonie is om 10.40 uur. Dan trouwt burgemeester Femke Halsema het eerste paar. Wethouder Hester van Buren verbindt later die dag ook een stel in de echt. Tussen de huwelijken door is er gewoon festival: muziek, installaties, eten en optredens. En dus af en toe applaus en een zoen vanaf de trouwplek bij hectometerpaal 19,6.
'Nu gaan we voor het echt in Amsterdam'
Tianyi Wang uit China en Fernando Urrechaga uit Spanje ontmoetten elkaar via Tinder. Hun eerste date was koffie en appeltaart in een Amsterdams café. “Ik had heel erg mijn twijfels, omdat we weinig gemeenschappelijks hadden”, zegt Tianyi. “Maar al snel nodigde Fernando me uit voor een tweede date.” Ze bleken in dezelfde straat in Buitenveldert te wonen. De liefde groeide snel, en ze gingen samenwonen.
Verlovingsring
Tijdens een bezoek aan zijn ouders in Baskenland vroeg Fernando haar onverwachts een verlovingsring uit te zoeken. Tianyi: “We gingen naar binnen, maar de ringen waren allemaal heel duur. We besloten de keuze even uit te stellen. Pas bij het eten drong het tot me door dat hij me ten huwelijk had gevraagd."
Bijzonder
"We hebben al een kleine ceremonie gehad in China waar beide families aanwezig waren. Nu gaan we voor het echt in Amsterdam. De stad die ons thuis is en ons veranderd heeft. Trouwen op de Ring voelt voor ons als iets bijzonders, iets dat we samen meemaken.”
'Sinds de eerste date zijn we bij elkaar'
Nick Spangler en Kelly Chiu zijn geboren Amsterdammers. Ze leerden elkaar kennen via Facebook. “Sinds de eerste date zijn we bij elkaar”, zegt Nick. “Ze wilde niet meer weg.” Kelly: “We zijn allebei opgegroeid met een grootouder in de Jordaan. Alles aan ons is Mokum. Ik ben blij dat ik nog de goedkeuring heb gekregen van zijn Jordanese oma.”
Aanzoek
Het aanzoek gebeurde tijdens een vakantie in Griekenland. Nick: “Van de zenuwen kon Kelly alleen maar ‘o nee, o nee’ uitbrengen. Alleen bedoelde ze ‘ja’. En gelukkig maar. Want ze is echt mijn meissie. Een powervrouw met een lekkere Amsterdamse smoel, met mooie ogen en lach.”
Typisch iets voor jullie
Ze blijven allebei in hun eigen huis wonen. Kelly: “Ook vanwege mijn kinderen. Veel mensen vinden dat raar. Maar dat maakt niet uit. We doen het op onze eigen manier.” Volgens hun vrienden is trouwen op de Ring 'typisch weer iets voor jullie'.
'Door hem voel ik mij voor het eerst ergens echt thuis'
Zuzanna Lisowska en Yuri Iozzelli ontmoetten elkaar vlak voor corona. Ze wandelden door het Nelson Mandelapark en spraken snel opnieuw af. Toen alles dichtging, zagen ze elkaar steeds vaker. Na 4 maanden gingen ze samenwonen.
Rust
“Ik ben altijd onderweg: roeien, drummen, hobby’s”, zegt Zuzanna. “Mijn hoofd is overal en nergens. Yuri is rustig en evenwichtig. Door hem voel ik mij voor het eerst ergens echt thuis.”
Toscane
Ze vroeg hem ten huwelijk in Toscane, tijdens een lunch. “Ik wilde er geen drama van maken. Yuri’s ergste nachtmerrie is dat opeens alle aandacht op hem gevestigd is. En toch gaan we trouwen op de Ring.”
'Elke verbintenis is anders'
Naast burgemeester Halsema en wethouder Van Buren worden de huwelijken voltrokken door 13 Amsterdamse trouwambtenaren. Sommigen zijn al zo lang in dienst dat ze stellen op straat herkennen, of andersom. “Hé, we hebben een kind!”, roepen mensen dan.
Losjes
“Elke verbintenis is anders en uniek”, zeggen ze. Een Amsterdams huwelijk is volgens hen vaak losjes, met ruimte voor eigen invulling. Ringen zijn niet verplicht; soms wordt er een trouwtattoo onthuld. Soms wordt er niet geklapt, maar gezwaaid. En op deze dag dus: getrouwd op de Ring.
Foto's: Roos Trommelen