Steeds meer mensen zijn dak- of thuisloos. Daar maken we ons zorgen over. Op 8 april gaan verschillende organisaties in de regio Amsterdam-Amstelland daarom samen aan de slag. Ze tellen dak- en thuislozen om beter te begrijpen wat er nodig is in de strijd tegen dak- en thuisloosheid. Iedereen verdient immers een dak boven het hoofd.
De zogenoemde ETHOS-telling wordt uitgevoerd door gemeentelijke diensten, maatschappelijke opvangorganisaties, buurthuizen, kerken, woningcorporaties, zorginstellingen en boa’s in de regio Amsterdam-Amstelland.
Dak- en thuislozen in kaart brengen
Dak- en thuisloosheid is vaak onzichtbaar en dichterbij dan u denkt. Aan de meeste mensen kunt u niet zien dat ze dak- of thuisloos zijn. De telling maakt deze verborgen dak- en thuisloosheid zichtbaarder. Alle betrokken organisaties vullen op 1 dag anonieme vragenlijsten in over mensen die dak- of thuisloos zijn. Doordat uiteenlopende instanties deelnemen, ontstaat een vollediger beeld van de werkelijke situatie.
Geen zicht op volledige groep
Dat is hard nodig, want de groep dak- en thuislozen verandert. Nieuwe groepen, zoals kinderen, jongeren, vrouwen, arbeidsmigranten, ouderen boven de 65, mensen zonder geldige verblijfspapieren en economisch daklozen, worden in traditionele metingen vaak niet volledig meegenomen. Ook gaan veel dak- en thuislozen door verschillende fasen, van verblijf bij vrienden tot noodopvang. Er is geen zicht op de volledige groep.
Betere monitoring nodig
Daarom is betere monitoring nodig. Wanneer we beter inzicht in de werkelijke omvang en leefsituatie van deze groep mensen hebben, kunnen we effectiever beleid ontwikkelen om dak- en thuisloosheid aan te pakken. En kunnen we gericht onze samenwerking met het Rijk verbeteren.
Landelijke telling
Naast Amsterdam-Amstelland doen nog 57 andere gemeenten mee met de landelijke telling, een initiatief van de Hogeschool Utrecht en het Kansfonds. De resultaten van de ETHOS-telling worden op 8 oktober bekendgemaakt, vlak voor Wereld Dakloze Mensen Dag.
Versterking Aanpak Dakloosheid
Verder werken we met de Versterking Aanpak Dakloosheid (2023-2026) aan betere opvang en preventie. Naast extra opvangplekken zijn er preventieve maatregelen zoals ‘bijstand-in-één-dag’, versnelde schuldhulpverlening en experimenten met korte schuldsaneringstrajecten. Met deze aanpak willen we dak- en thuisloosheid structureel verminderen en uiteindelijk uitbannen.
Meer weten
Wilt u meer weten over de telling? Kijk dan op ETHOS telling.
Foto: Kansfonds