Grijper in de hand, vuilniszak onder de arm en de sfeer zit er meteen goed in. Op zaterdag 22 maart is het Landelijke Opschoondag, maar in Weesp kunnen ze niet wachten. 2 dagen eerder steken zo’n 25 bewoners en medewerkers van verschillende organisaties de handen uit de mouwen: Weesp geeft het goede voorbeeld.
De groep is gemengd: bewoners, kantoormedewerkers van de gemeente, medewerkers van woningcorporatie Ymere en welzijnsorganisatie Versa, en vrijwilligers van Weesper CleanUp hebben zich verzameld bij het Stadsloket.
Stadsdeelbestuurder Jan van der Does heet iedereen welkom. Hij opent met een lach: “Weesp scoort goed op zwerfvuil, in de zin dat we er weinig van hebben.” Daarna wordt hij serieuzer. Medewerkers van de gemeente houden de stad dagelijks schoon, maar het is ook belangrijk dat kantoorpersoneel en andere mensen die in Weesp werken bijdragen aan een schone omgeving. Vandaar de keuze om al 2 dagen vóór de Landelijke Opschoondag te beginnen.
De intekenlijsten liggen klaar, de routes worden verdeeld, groepjes gevormd. Met de zon in de rug en het geritsel van vuilniszakken trekken de deelnemers de stad in.
Tussen pandalampjes en teddyberen
Susan en Antsje zijn twee van de prikkers. Ze lopen richting het station en de Dichtersbuurt. “Daar is het relatief vies”, merkt Susan op, terwijl ze haar grijper naar de grond laat zakken. Tussen de struiken: een pandalampje. Niet veel verderop ligt een harig teddykussen op de stoep.
Het is bijna een soort therapie dit”, zegt Susan lachend als ze iets uit een heg trekt. “Ik dacht dat Weesp iets schoner was.” “Ja,” zegt Antsje, die een lege vape van de stoep vist, “hoe langer je kijkt, hoe meer afval je ziet.”
Toch spreken ze met waardering over hun stad. “Weesp heeft nog een dorps karakter”, zegt Antsje. “Mensen kijken naar elkaar om en zijn echt trots op hun stad”, vult Susan aan. “De grote stad is toch anoniemer.”
Schoonmaken als maandelijkse gewoonte
In de Dichtersbuurt komen ze deelnemers van Weesper CleanUp tegen. Rond een flatgebouw ligt afval: stukjes piepschuim, losse planken en een verzameling peukenresten in de struiken. “Mensen hebben er een sport van gemaakt om peuken uit het raam te gooien”, moppert Lineke, grijper in de aanslag.
Ze vervolgt: “Ik erger me aan troep op straat. Maar in plaats van ergeren, kan ik er beter iets aan doen.” Lineke helpt al jaren vrijwillig Weesp schoon te maken. “Er zitten vaak serieuzere mensen in de groep, meestal wat ouder”, zegt ze. “Maar de laatste tijd doen er ook aardige jongemannen mee.”
Even verderop buigt een oudere vrouw zich over plantjes die ze in de grond zet naast haar flat. Ze kijkt op en bedankt Susan en Antsje: “Ik vind het echt heel goed dat jullie dit doen.”
Van koffers tot bezemkoppen
Aan het eind van de dag komen de groepen weer samen bij het Stadsloket. De opbrengst liegt er niet om: veel peuken, doekjes, vapes en snoepwikkels, maar ook een grote koffer (“geen lijk, schrik niet”, lacht iemand), een losse schoen, schoenzooltjes en de kop van een bezem.
Een deelnemer merkt op dat er minder blikjes en plastic flesjes zijn gevonden dan voorgaande jaren. “Waarschijnlijk sinds de invoering van het statiegeld.” Glazen flessen zijn er wel volop. “Ik moet straks zeker even langs de glasbak”, zegt Marleen, die de dag mede organiseerde en voor warme, zelfgemaakte soep zorgt als afsluiting.
Als iedereen z’n eigen buurt schoonhoudt…
Onder het genot van soep wordt nog even nagepraat. “Ik vond het een heel fijne actie”, zegt een deelnemer. “Misschien moeten we dit vaker per buurt doen. Als iedereen zijn eigen buurt schoonhoudt, zijn we al een heel eind.”
Het hele jaar door opruimen
Wist u dat u niet alleen tijdens de Landelijke Opschoondag grijpers en ringen kunt lenen bij de gemeente? Dat kan het hele jaar door. Kijk hiervoor op de pagina Leen een afvalgrijper en afvalring.