In 2024 zijn in Amsterdam 1.312 woningen vrijgemaakt voor mensen die een huis zoeken. Het gaat om 666 leegstaande huizen en 646 woningen die illegaal werden gebruikt.
We kwamen deze woningen op het spoor door meldingen van bewoners, eigen onderzoek en samenwerking met woningcorporaties. We traden vooral op tegen ernstige gevallen, zoals woonfraude, gevaarlijke situaties of crimineel gebruik.
Streng optreden waar nodig
- 226 keer gaven we een officiële waarschuwing of boete.
- In 138 gevallen kregen mensen een zogenaamde last onder dwangsom. Dat betekent: je krijgt eerst de kans om het zelf op te lossen. Doe je dat niet, dan moet je betalen.
- In totaal zijn zo 172 overtredingen gestopt.
Amsterdammers melden vaker woonproblemen
Steeds meer Amsterdammers melden woonproblemen via de website van de gemeente. In 2024 gebeurde dat bijna 3.500 keer. Niet elke melding was een echte overtreding, en soms ging het om dezelfde situatie.
Goed verhuurderschap
Sinds 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. Daarmee kunnen huurders ongewenst gedrag van hun verhuurder melden. In 2024 kwamen daar 530 meldingen over binnen, vooral over te hoge servicekosten of intimidatie.
Samenwerking met woningcorporaties
Amsterdam werkt intensief samen met woningcorporaties om leegstand tegen te gaan. Met de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties is een systeem opgezet om leegstaande huizen sneller te melden. Het doel is zoveel mogelijk huizen gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: om in te wonen.