Gemeente Den Haag tevreden met uitspraak rechter over fossiel reclameverbod
De gemeente Den Haag is tevreden met de voorlopige uitspraak van de voorzieningenrechter die het verbod op fossiele buitenreclame in stand laat. De gemeente heeft op alle punten gelijk gekregen van de rechter. Daarmee wordt bevestigd dat gemeenten, vanwege hun verantwoordelijkheid voor de gezondheid van inwoners en het milieu, de bevoegdheid hebben om fossiele reclame in de openbare ruimte te weren. Wethouder Robert Barker: “Deze uitspraak is een duurzame mijlpaal.”
In haar uitspraak benadrukt de rechter dat de gemeente voldoende heeft onderbouwd dat het fossiele reclameverbod geschikt en noodzakelijk is. Ze wijst erop dat met dit verbod een bijdrage kan worden geleverd aan de gezondheid. Het verbod op fossiele buitenreclame gaat om een maatregel die volgens wetenschappers essentieel is voor een duurzame transitie en het beschermen van de volksgezondheid. Reclame beïnvloedt gedrag. De gemeenteraad heeft daarom bewust gekozen voor dit verbod, om inwoners en bezoekers minder te confronteren met reclame voor producten en diensten die bijdragen aan klimaatverandering en luchtvervuiling.
De rechter oordeelt nu dat de gemeente met het verbod op fossiele buitenreclame binnen haar bevoegdheden blijft en dat geen sprake is van een ongeoorloofde schending van fundamentele rechten en vrijheden op grond van het Europese recht. Zoals tijdens de zitting werd aangegeven: een verbod op buitenreclame voor bijvoorbeeld vliegreizen of cruisevakanties is een gerechtvaardigde inperking. Het beoogde doel, de gezondheid van inwoners en het milieu, weegt zwaar. Het recht om reclame te maken is niet absoluut, zeker niet wanneer het milieu en de gezondheid in het geding zijn. De rechter geeft aan dat de gemeente terecht erop heeft gewezen dat alle beetjes helpen en dat de gemeente haar steentje wil bijdragen.
Wethouder Robert Barker (Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu) noemt de uitspraak een belangrijke stap vooruit: “Deze uitspraak laat zien dat gemeenten niet machteloos zijn, maar wel degelijk instrumenten hebben om de klimaatcrisis aan te pakken. Den Haag heeft als eerste stad ter wereld fossiele reclame uit de openbare ruimte geweerd, omdat deze reclame bijdraagt aan het verergeren van klimaatverandering. Het zou mooi zijn als meer gemeenten volgen en zo een bijdrage wordt geleverd aan een betere wereld.”
Als eerste gemeente in Nederland heeft Den Haag dit verbod via regelgeving (de Algemene Plaatselijke Verordening) ingevoerd. Dit geeft ook een belangrijk signaal aan andere overheden: het is mogelijk om lokaal klimaatbeleid vorm te geven met een verbod op fossiele buitenreclame.
Meer informatie
– Rechtspraak.nl: Begin externe link:Verbod op het maken van fossiele reclame in Den Haag blijft in stand(Externe link), eind externe link.