Vanaf 16 april wordt in de Sint-Catharinakerk in Eindhoven gewerkt aan een wandkleed over de geschiedenis van Noord-Brabant in relatie tot het slavernijverleden. Samen met fragmenten die op andere plekken in Brabant worden gemaakt, vormt het uiteindelijk een 35 meter lang kunstwerk. Het is onderdeel van het project ‘Draden van ons Nederlandse slavernijverleden’, een initiatief dat op een verbindende manier aandacht wil besteden aan dit deel van de geschiedenis.
De Eindhovense kunstenaar Victor Sonna (1977) maakte het kleurrijke ontwerp voor de Brabantse bijdrage. Hij nam verschillende verwijzingen op naar voormalige koloniën in het westen en het oosten en naar Brabantse plaatsen zoals Eindhoven, Helmond, Den Bosch en Breda. Door mensen samen aan dit wandkleed te laten werken, ontstaat ook de kans om met elkaar verhalen te delen over verleden en heden en elkaar te leren kennen. Het doel is wederzijds begrip te creëren en een toekomst op te bouwen waarin respectvol wordt omgegaan met ieders achtergrond. Wethouder Maes van Lanschot (Erfgoed): Door samen te werken aan dit prachtige kunstwerk verbeelden we onze verweven geschiedenis.
Werk mee
Iedereen vanaf 9 jaar is welkom om mee te werken aan het kunstwerk. Ervaring is niet nodig. Vrijwilligers zijn aanwezig voor uitleg en ondersteuning. Er worden verschillende technieken gebruikt zoals borduren, tuften en quilten. Meedoen kan elke woensdag en vrijdag van 16 april tot en met 27 juni (van 10.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur).
Op de zondagen 11 mei, 25 mei en 22 juni, tussen 13.00 en 17.00 uur, zijn mensen ook welkom bij het Van Abbemuseum om mee te werken aan een onderdeel van het Brabantse wandkleed. Bewoners van Vitalis Berckelhof doen eveneens mee. Zij werken zelfs de eerste week van juni in een pop-up locatie op station Eindhoven Centraal.
Niet alleen in Eindhoven, maar ook op andere plaatsen in Brabant wordt aan het kleed gewerkt, zoals bij Museum Helmond, Nieuwe Veste Breda, Spectrum Schijndel en TextielMuseum Tilburg. Als alle onderdelen klaar zijn, wordt het wandkleed van 35 x 2,5 meter in zn geheel tentoongesteld in het TextielMuseum Tilburg. Daarna reist het wandkleed door de provincie.
Een landelijk project
‘Draden van ons Nederlandse slavernijverleden’ is een initiatief van Ricardo Burgzorg, projectleider in opdracht van Stichting Villa Maecenatis. In verschillende provincies werken mensen aan een wandkleed. Al deze monumentale wandkleden dragen samen bij aan meer kennis en het bewustzijn over het slavernijverleden van Nederland en de doorwerking daarvan in onze tijd. Juist door erkenning van wat ooit niet goed is gegaan, kan een samenleving hoopvol verder bouwen aan de toekomst.
- Meer informatie over het project in Eindhoven: eindhoven.nl/wandkleedslavernijverleden
- Meer informatie over Draden van ons Nederlandse slavernijverleden: dvons.nl