Na 64 intensieve dagen en nachten werk kunnen dan nu eindelijk alle Groningse en andere reizigers gebruikmaken van het vernieuwde Station Groningen. Van de vier te behalen belangrijke mijlpalen voor de complete verbouwing, zijn twee (de reizigerspassage en de doorkoppeling van het station) ook daadwerkelijk te gebruiken.
Eerste mijlpaal: reizigerspassage
De meest in het oog springende verandering is de ondergrondse reizigerspassage. Niet alleen een enorme verbetering als het gaat om het bereiken van de perrons, maar ook als verbinding tussen het centrum en de Rivierenbuurt. Voetgangers kunnen van zuid naar noord en terug via deze openbare reizigerspassage. De zuidelijke entree is nog niet klaar, omdat de gemeente Groningen daar nog het Zuidplein gaat bouwen. De zuidentree zal dan naadloos over gaan via een glooiend plein.
Bij deze mijlpaal horen ook de drie soorten perronkappen. De grondig gerenoveerde historische perronkappen, de prachtig herstelde monumentale kappen en de lichte en elegante nieuwe perronkappen.
Tweede mijlpaal: doorkoppeling van treinen
Het was de inwoners van Groningen al opgevallen: alle sporen waren verdwenen. Eerst aan de oostkant en daarna ook aan de westkant. Langzamerhand kwam het spoor weer terug, maar nét even anders dan voorheen. Sporen mét bovenleiding (voor de NS-treinen) en een sporen zonder bovenleiding (voor de Arriva-treinen). Én spoor dat niet meer gestopt wordt door een stootblok, maar langs de perrons doorloopt. Dat betekent dat de treinen van Arriva niet meer per se moeten stoppen en keren, maar dat ze door kunnen rijden. De eerste ‘doorgekoppelde’ trein reed zondagochtend naar Leeuwarden. Door die doorkoppeling hoeven mensen niet meer over te stappen en dat scheelt enorm veel tijd.
Derde mijlpaal in aanbouw: een busstation aan de zuidzijde met bijbehorende busonderdoorgang
Een compleet nieuw busstation is eigenlijk al gebouwd, maar nog niet gereed voor gebruik. Een belangrijk onderdeel van de 64 daagse buitendienststelling was het weghalen van de blauwe brug en de sporen om middenstuk van de busonderdoorgang op zijn plek te zetten. Dat is gelukt waardoor de komende maanden hard gewerkt kan worden aan het verder afmaken van de busroute naar het busstation en natuurlijk het busstation zelf. Half 2026 is de verwachting dat de bussen van de Stationsweg verhuizen naar hun nieuwe onderkomen aan de zuidkant.
Vierde mijlpaal in ontwikkeling: fietstunnel en fietsenkelder
Wat er wel is, maar nog niet zichtbaar is: de fietstunnel. Die is voor een groot deel gebouwd, met uitzondering van het laatste stuk. Dat laatste stuk, onder het monumentale stationsgebouw door, moet nog worden uitgewerkt vanwege de fragiliteit van het monument. De verwachting is dat deze werkzaamheden nog zeker twee jaar duren.
Verdere werkzaamheden
Van 17 tot en met 23 juli, het weekend uitgezonderd, wordt er nog intensief doorgewerkt: er worden nog damwanden ingetrild aan de noordzijde van de bustunnel. Dat gebeurt tussen 07.00 uur en 19.00 uur. Daarna ligt het werk bijna stil en beginnen de werkzaamheden weer na de bouwvak.