Je hoort en leest de laatste tijd steeds meer over ‘netcongestie’: een vol elektriciteitsnet. Wat betekent dat precies en wat kunnen we ertegen doen? 5 vragen en antwoorden over netcongestie.
1. Wat is netcongestie?
Netcongestie betekent dat het elektriciteitsnet overbelast is of dreigt te raken. Er willen dan meer mensen en organisaties stroom gebruiken dan er beschikbaar is. Daardoor kunnen storingen ontstaan. De beheerders van het elektriciteitsnet willen dat voorkomen. Dat doen ze door netcongestie aan te kondigen.
Dat houdt in dat ze tijdelijk geen nieuwe aansluiting geven aan zogenoemde grootverbruikers. Dat zijn bedrijven of organisaties die veel stroom gebruiken, zoals supermarkten of scholen. Zij kunnen hun bestaande aansluiting houden, maar niet uitbreiden. Alle aanvragen voor nieuwe aansluitingen of uitbreidingen komen op een wachtlijst.
2. Wat gebeurt er tegen netcongestie?
De netbeheerders TenneT en Stedin bouwen meer elektriciteitsnetten. Daardoor komen er ook meer elektriciteitshuisjes: in Rotterdam wel 1000 meer tussen nu en 2050. De gemeente helpt bij het vinden van de juiste locaties en het versnellen van de vergunningsprocedures.
Daarnaast is het belangrijk om slimmer en flexibeler om te gaan met elektriciteit. Bedrijven en burgers moeten zich bewust zijn van de momenten waarop er veel stroom verbruikt wordt. Ze kunnen dan proberen hun stroomverbruik beter te plannen.
3. Wat kunnen ondernemers bijvoorbeeld doen?
Een ondernemer kan gebruikmaken van de Flex Scan. Zo’n scan laat zien of en hoe de ondernemer flexibeler kan omgaan met zijn energieverbruik. Hierdoor kan de ondernemer misschien toch meer doen binnen de bestaande aansluiting. De gemeente vergoedt tot 80% van de kosten van een Flex Scan (maximaal 20.000 euro) en helpt ondernemers ook bij het vinden van innovatieve oplossingen.
4. Wat kan ik zelf doen tegen netcongestie?
Als burger heeft u een kleinverbruikaansluiting. Deze aansluitingen ondervinden géén gevolgen van netcongestie. Maar het elektriciteitsnet betalen we met zijn allen. Daarom is het altijd goed om het elektriciteitsnet slimmer te benutten.
U kunt dat doen door zoveel mogelijk energie te gebruiken op momenten dat het minder druk is op het net: overdag tot 16.00 uur of ’s avonds na 21.00 uur. Zet bijvoorbeeld de wasmachine aan tijdens deze uren, of laad uw auto dan op. En als u zonnepanelen heeft is het slim elektriciteit zo veel mogelijk te gebruiken in de uren dat de zon schijnt.
5. Wanneer is het probleem opgelost?
Dat verschilt per gebied. In het havengebied en Hoek van Holland, Rozenburg en Pernis verwacht TenneT dat het net voldoende is uitgebreid tussen 2027 en 2029. Voor de rest van de stad verwacht TenneT de structurele capaciteitsuitbreiding op het net tussen 2032 en 2035 gereed te hebben.
Meer informatievindt u op de website Ondernemen010. Link opent een externe pagina.