Cruiseschepen aan de Wilhelminakade kunnen vanaf nu elektriciteit van de kade gebruiken. Deze walstroom gebruiken ze voor bijvoorbeeld licht, airco en andere apparaten. Ze hoeven dan niet meer hun motoren te laten draaien om stroom te produceren. Dat betekent minder geluid en schonere lucht.
De ingebruikname van de walstroom op 31 maart is feestelijk gevierd. Aan boord van de Aida Nova noemde wethouder Simons het een belangrijke stap in de verduurzaming van stad en haven. ‘Cruiseschepen zijn een waardevolle bron van inkomsten. Door ze aan de stekker te leggen, verbeteren we de luchtkwaliteit en verminderen we de geluidsoverlast. Dat is goed voor de leefbaarheid en onze economie. Ik ben trots op dit resultaat en wil iedereen bedanken die zich hiervoor heeft ingezet.’
Kabelgoot en wagentje
De walstroominstallatie aan de Wilhelminakade is innovatief en enig in zijn soort. Er is bijna 2 jaar aan gewerkt. In de kade is een kabelgoot gemaakt van 230 meter lang, met een aansluitpunt die over de hele lengte is inzetbaar is. Handig, want de plek van de walstroomaansluiting verschilt per schip. Een speciaal ontworpen kraanwagentje vervoert de kabels en sluit ze aan. En door de kabelgoot liggen de kabels niemand in de weg.
Koeling uit de Maas
De elektrische installatie zelf is gebouwd in de cruiseterminal. De koeling ervan gebeurt met water uit de Maas. Het project werd uitgevoerd terwijl de cruiseterminal gewoon in gebruik was en er wekelijks cruiseschepen aanmeerden. Er waren veel partijen bij betrokken, waaronder het Havenbedrijf Rotterdam, Stedin, het Deense PowerCon en de gemeente Rotterdam.
De verwachting is dat ongeveer 75 procent van de cruiseschepen in dit eerste jaar aan de walstroom kan. Dat vermindert de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof. De meeste cruiseschepen willen graag aansluiten op walstroom. En per 1 januari 2027 is dat op deze plek verplicht.
Zakdoekjeskade
De Wilhelminakade heeft een lange geschiedenis als het gaat om aankomende en vertrekkende passagiers. Er vertrokken veel mensen per schip naar landen als Canada en Amerika om daar een nieuw leven te beginnen. Anderen kwamen hier juist aan, bijvoorbeeld na de ontberingen van de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de emoties die met aankomst en vertrek gepaard gaan werd het hier ook wel de ‘Zakdoekjeskade’ genoemd.
Daar is nu een pop-up fototentoonstelling aan gewijd, in de etalages van Wilhelminakade 701. U kunt langslopen om de bijzondere foto’s uit – vooral – Stadsarchief Rotterdam te zien.