Geldzorgen aanpakken begint met luisteren. Daarom gaan medewerkers van de gemeente de straat op en deuren langs. Ze delen folders en bloemen uit en praten met bewoners. Wethouder Abigail Norville liep in de Afrikaanderwijk mee met zo’n straatactie.
Tuğba Sahin werkt voor Geldplein, een afdeling van de gemeente. Op deze woensdag doet ze iets anders dan kantoorwerk. Ze staat op de galerij van een flat bij Afrikaanderplein.
Sahin heeft net aangebeld bij meneer Gümüş. Hij doet open en neemt Sahins bloem met een grote glimlach aan. ‘Ik ben heel gelukkig’, zegt hij als Sahin vraagt hoe het met hem gaat.
Sahin vervolgt het gesprek in het Turks. In zijn moedertaal vertelt Gümüş dat zijn vrouw pas is overleden en dat hij haar erg mist. Hulp bij geldzaken krijgt hij van zijn zoon, met wie hij de folder voor hulp bij geldzorgen gaat doornemen. Als Sahin en haar team verder de galerij op gaan, nodigt Gümüş hen nog uit. ‘Kom allemaal koffie bij mij drinken!’
Geldzorgen
Dit bezoek in de Afrikaanderwijk hoort bij de campagne ‘Geldzorgen? Ik help jou’. Daarvoor gaan medewerkers van de gemeente, samen met de Verbindingskamer. Link opent een externe pagina, de straat op en de deuren langs in Rotterdamse wijken.
Op markten en aan de deur geven ze een bloem en vragen hoe het gaat met Rotterdammers. Niet alleen persoonlijk, ook financieel. Komende week zijn er acties in Kralingen-Crooswijk.*
(het artikel gaat verder onder de foto)
Verborgen verhalen
In de Afrikaanderwijk loopt Abigail Norville mee. De wethouder Armoedebestrijding vindt het mooi dat medewerkers van de gemeente het gesprek met bewoners actief opzoeken. ‘Als je náást Rotterdammers gaat staan, worden verborgen verhalen zichtbaar.’
Norville: ‘Je moet wel lef hebben als je doet wat deze collega’s doen. Je weet nooit wat er gebeurt nadat je aanbelt.’ Een van de bloemenuitdelers die bij mensen aanbelt grinnikt. ‘Soms doet iemand in zijn onderbroek open!’
Sahin merkt dat praten en luisteren aan de deur werkt. ‘In zo’n laagdrempelig gesprek valt de schaamte over geldzorgen sneller weg dan wanneer je afspreekt op een gemeentekantoor.’
(het artikel gaat verder onder de foto)
Folder voor financiën
In de Afrikaanderwijk zijn de mensen blij dat de gemeente ‘gewoon’ komt praten. Naast de bloem krijgt iedereen, op de markt of aan de deur, een folder. Die bestaat uit 12 bladzijden met regelingen voor Rotterdammers met weinig geld.
Dat gaat van bijstand tot gratis OV voor kinderen tot 12 jaar. Niet alle regelingen zijn bekend bij Rotterdammers. ‘Als je het zelf niet nodig hebt, geef het dan door aan mensen die het wel kunnen gebruiken’, zegt Norville als ze haar folders en bloemen uitdeelt.
Meer informatie
Bent u benieuwd welke regelingen er zijn voor Rotterdammers met weinig geld? Alle regelingen van de gemeente staan op de pagina over geldzorgen. Link opent een externe pagina. Daar vindt u ook de Geldwijzer. Die geeft u online snel advies over regelingen die misschien bij u passen.
* Komende tijd zijn er straatacties in Kralingen-Crooswijk. Teams van de gemeente staan dan tussen 13.00 en 16.00 klaar voor vragen en kunnen gelijk helpen. Op vrijdag 20 juni staat het team op de Crooswijkseweg. Op woensdag 25 juni naast het Pompgebouw in De Esch en op vrijdag 27 juni op de Vlietlaan in Kralingen.