Begonnen aan de lenteschoonmaak? Daar hoort een ritje naar het milieupark bij. Grofvuil, oud papier en witgoed inladen en karren maar. Nu er 2 sluiten (Delfshaven en Hillegersberg-Schiebroek) en 1 opent (Overschie) zijn er straks 6 milieuparken in de hele gemeente. Maar het is nog niet zo lang geleden dat er helemaal geen milieuparken waren in Rotterdam.
Op zaterdag 29 maart sluiten de milieuparken in Delfshaven en Hillegersberg-Schiebroek definitief. Waar nu nog het milieupark aan de Keilezijweg ligt, staan in de toekomst huizen van de wijk Merwehaven.
Op het milieupark aan de Melanchtonweg komt de ‘bomenbank’. Daar kunnen bomen, die weggehaald zijn voor werkzaamheden, herplant worden. De bomenbank zit nu aan de ir. P. Kosterweg. Daar maakt de bomenbank plaats voor woningen van Nieuw-Kralingen.
(lees verder onder de foto)
De HER
Waar het ene milieupark sluit, gaat een ander open. Op dinsdag 1 april opent Milieupark + De HER. Link opent een externe pagina, aan de Bovendijk in Overschie. Het milieupark is ruim van opzet, met als doel dat afval nog beter gescheiden kan worden.
De HER is een circulair centrum op het terrein van het milieupark. Ondernemers recyclen er afgedankte spullen en materialen voor nieuwe producten. De één zijn afval is de ander zijn broodwinning.
(lees verder onder de foto)
Pas in de jaren negentig
Het lijkt lastig voor te stellen, maar zo lang bestaan milieuparken . Link opent een externe paginanog niet. In de jaren 90 is in de wet vastgelegd dat elke gemeente in Nederland zo’n park moet hebben. Daarvoor haalde de gemeente grofvuil op met (vracht)wagens. Dat gebeurt trouwens nog steeds.
Alleen, bij een milieupark kan je ter plekke scheiden en vertellen gemeentewerkers je welk materiaal in welke container hoort. Een milieupark is een plek waar burgers huishoudelijk grofvuil, dat niet in de afvalbak past of mag, gescheiden kunnen inleveren. Denk aan matrassen, blikken verf, kleding en tuinafval.
Melanchton of Charlois?
De archieven zijn het er niet over eens welk milieupark in Rotterdam het eerste was.
Officieel is dat milieupark Hillegersberg-Schiebroek, één van de 2 milieuparken die gaat sluiten. Die locatie ging open op 26 juni 1998. Volgens een online archief van Roteb . Link opent een externe paginawas dat het eerste milieupark en kwamen er in 3 jaar tijd 3 parken bij. Na anderhalf jaar kwam de 100.000-ste bezoeker naar een Rotterdams milieupark.
Wie in online krantenbank Delpher . Link opent een externe paginazoekt, ziet een andere datum én locatie. Uit oude kranten blijkt dat Roteb het eerste milieupark opende op 28 september 1990 in Charlois. Daar stonden 6 containers: voor helder glas, gekleurd glas, blik, textiel, papier en kunststof.
Biobakken
In 1990 begon de gemeente ook een proef met biobakken. Daarin konden Rotterdammers hun groen-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) aanbieden. Voor de aftrap van het experiment reed wethouder Piet Hoogendoorn met een schillenboer (op een koets met paard) door Hoogvliet om GFT-afval op te halen. Nee, dit was niet 1900 maar 1990.
(lees verder onder de foto)
Schillenboer tot circulair
Of het eerste milieupark nou opende in 1998 of 1990: zo oud is het milieupark niet. Het voorbeeld van de schillenboer laat zien hoe snel de omgang met afval is veranderd.
De gemeente wil steeds meer ‘afval’ hergebruiken. Link opent een externe pagina. De HER, op het milieupark in Overschie, is daar een voorbeeld van. Daarmee werkt de gemeente toe naar een wereld zonder afval.