Het doel van dit burgerforum is om de inspraak van burgers te vergroten bij belangrijke maatschappelijke veranderingen, zoals de aanpak van klimaatverandering. Daarnaast is het een stap om de representatieve democratie te versterken door meer mensen te betrekken bij besluitvorming die hen direct beïnvloedt. Vorig jaar heeft de regering aangekondigd om samen met de Tweede Kamer te bekijken hoe dit het beste vormgegeven kan worden.
Minister Jetten benadrukt: “De overgang naar een duurzame samenleving verandert onze manier van leven. Dit heeft impact op iedereen. Ons eetpatroon, onze consumptie en productie, en onze manier van reizen zullen veranderen. Omdat deze veranderingen ingrijpend zijn en het dagelijks leven van mensen beïnvloeden, is het essentieel dat zij meer inspraak krijgen. De regering wil horen wat zij verwachten van de overheid, bedrijven en henzelf, en welke adviezen zij hebben om ons land en onze planeet leefbaar te houden voor toekomstige generaties.”
Minister Bruins Slot voegt toe: “Het is van waarde en belangrijk om mensen actief te betrekken bij vraagstukken die hun dagelijks leven beïnvloeden, zoals klimaat en energie. Vooral ook de mensen die normaal gesproken niet zo snel hun stem laten horen. Met dit burgerforum geven we hen een stem en betrekken we de samenleving bij het proces.”
In het burgerforum zullen 175 willekeurig geselecteerde Nederlanders gedurende enkele maanden regelmatig bijeenkomen. Op deze manier wordt gezorgd dat het forum een afspiegeling is van de diversiteit in de samenleving. Het forum wordt geleid door een onafhankelijke voorzitter, ondersteund door een onafhankelijk secretariaat. Deelnemers krijgen toegang tot feitelijke en gebalanceerde informatie om tot hun adviezen te komen. Het forum ontvangt input van experts en deelnemers kunnen zelf ook experts raadplegen. Om de verbinding met de rest van de samenleving te waarborgen, kunnen andere Nederlanders op bepaalde momenten hun input leveren aan het forum, bijvoorbeeld via online discussies. Het secretariaat zal ook overleg voeren met potentiële partners zoals het Nationaal Klimaat Platform, de Wetenschappelijke Klimaatraad en Milieu Centraal over mogelijke samenwerkingen.
Wat gebeurt er met de adviezen?
Om het burgerforum effectief te laten zijn, is het cruciaal dat vooraf duidelijk is wat er met de adviezen zal gebeuren. De deelnemers steken veel tijd en moeite in hun adviezen. Daarom zullen de regering en de Tweede Kamer deze serieus overwegen. Binnen 6 maanden zal de regering reageren op de adviezen en per aanbeveling uitleggen waarom deze wel of niet overgenomen worden. Een jaar na de afronding van het forum zal er een evaluatie plaatsvinden over de opvolging van de adviezen.