De evaluatiecommissie, bestaande uit experts uit Curaçao, Sint Maarten en Nederland, merkt op dat deze landen nog niet voldoen aan de begrotingsnormen van de Rijkswet financieel toezicht (Rft). De covidpandemie heeft hierbij een grote rol gespeeld. Hoewel de economie nu herstelt, is het volgens de commissie niet mogelijk om het toezicht op dit moment te beëindigen. Dit betekent dat het toezicht voorlopig nog blijft bestaan, met een nieuwe evaluatie uiterlijk in 2027.
Er zijn drie belangrijke aanbevelingen gedaan door de commissie: ontwikkelen van een beoordelingskader, beter gebruikmaken van wettelijke mogelijkheden binnen de Rft en zorgen voor sterke onafhankelijke instellingen. Zij pleit ervoor dat het College financieel toezicht (Cft) samen met Curaçao en Sint Maarten een manier ontwikkelt om objectief te beoordelen of aan de regels wordt voldaan. Ook moet er ruimte zijn voor strategische investeringen onder de Rft-normen, en er moet gewerkt worden aan het versterken van overheidsfinanciën door onafhankelijke instituten op te zetten.
Staatssecretaris Szabó zegt: De bedoeling van deze wet is om duurzame overheidsfinanciën en goed financieel beheer te waarborgen. Dit is cruciaal voor de zelfredzaamheid van Curaçao en Sint Maarten. Ik kijk ernaar uit om samen met deze landen verder te werken aan dit belangrijke doel.
Curaçao en Sint Maarten hebben aangegeven dat ze een toekomst zonder toezicht wensen. Daarom nodigt de Rijksministerraad hen uit om samen met het Cft en Nederland te blijven werken aan gezonde overheidsfinanciën.
Het toezicht wordt uitgevoerd door de Rijksministerraad, waarbij het Cft advies geeft en signalen doorgeeft. De Rft is sinds 2010 van kracht en kan elke vijf jaar worden vernieuwd.