Van inspraak naar participatie
Op dit moment hebben lokale overheden al regels voor inspraak van burgers bij beleidsvorming, maar het wetsvoorstel van Bruins Slot gaat een stap verder. Het is bedoeld om burgers ook te betrekken bij de uitvoering en evaluatie van het beleid door middel van een participatieverordening. Hiermee wordt duidelijk op welke manier burgers en de volksvertegenwoordiging kunnen participeren, rekening houdend met lokale omstandigheden.
Minister Bruins Slot benadrukt het belang van burgerinitiatieven en participatie: “Onze democratie begint in de samenleving. Het is tijd voor vernieuwing en meer ruimte voor burgerparticipatie. Dit wetsvoorstel biedt lokale overheden de mogelijkheid om de betrokkenheid van burgers te vergroten, niet alleen bij de voorbereiding, maar ook bij de uitvoering en evaluatie van beleid.”
Uitdaagrecht in de wet opgenomen
Het uitdaagrecht stelt burgers in staat om de overheid te vragen bepaalde taken over te nemen, eventueel met budget, als zij denken dit efficiënter te kunnen doen. Minister Bruins Slot noemt voorbeelden waarbij dit recht al succesvol is toegepast, zoals in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Door het uitdaagrecht in de wet op te nemen, wordt de betrokkenheid van burgers en maatschappelijke organisaties vergroot en kan dit leiden tot verbetering van het beleid en nieuwe vormen van samenwerking.
Minister Bruins Slot licht toe: “Het uitdaagrecht zorgt voor meer betrokkenheid en eigenaarschap van burgers in hun directe leefomgeving. Het stimuleert samenwerking en sociale verbinding, wat bijdraagt aan een veerkrachtige samenleving.”
Wet versterking participatie op decentraal niveau (website Tweede Kamer)