De ontwikkelingen in oorlogsvoering gaan razendsnel. De oorlog in Oekraïne laat dat dagelijks zien. Denk aan de technologie van onder meer drones en counterdrones. Deze realiteit vraagt om slimmer vechten en de tegenstander steeds een stap voorblijven.
Vuursteun
De oorlog toont hoe moeilijk en belangrijk het is om alle militaire capaciteiten op de juiste tijd en plaats samen te brengen. Dat is dan ook precies wat er tijdens Bastion Lion gebeurde. Denk aan vuursteun, luchtverdediging, geneeskundige zorg, logistiek en genie. Bovendien waren er pantserhouwitsers op het oefenterrein in het Duitse Guz Altmark.
Experimenteren in de praktijk
Bastion Lion bood een omgeving om volop te experimenteren in de praktijk. Zo leerden militairen niet alleen om met en tegen drones te vechten. Ze hebben ook verbeteringen in commandovoering en op het gebied van logistiek getest.
Vijand misleiden
Verder trainden ze hoe de vijand het best is te misleiden. Speciale innovatieteams hielpen de eenheden. Zij zochten snel naar oplossingen voor operationele problemen. De eenheden brachten die meteen in de praktijk.
Tijdens het ‘grootschalige conflict’ stond niet alleen de militaire paraatheid centraal. Het ging vooral ook om de mindset van militairen.
Brigadegeneraal Gert-Jan Kooij van 13 Lichte Brigade: “Moderne oorlogsvoering vraagt om een andere manier van denken en handelen. Het gaat om vechten om te winnen, werken als team en ruimte geven aan ieders rol. We zijn gereed, maar klaar ben je nooit. We moeten altijd nóg beter worden.”