Ondernemers, onderzoekers en de overheid hebben samen in kaart gebracht welke technologieën en markten de grootste kansen voor Nederland bieden. Door in deze technologieën te investeren, kunnen we het toekomstige verdienvermogen versterken, ongewenste afhankelijkheden verminderen en maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Dit opent de weg naar technologisch leiderschap.
Voor elk van deze tien technologieën zijn de ambities gedetailleerd uitgewerkt, inclusief doelstellingen voor de positie die Nederland in 2035 moet bereiken. Bijvoorbeeld, Nederland moet wereldwijd voorop lopen in de ontwikkeling en productie van geïntegreerde fotonica of tot de Europese top behoren in de fabricage en commercialisatie van quantumtechnologie. De tien technologieën waaraan Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zich de komende jaren kunnen gaan richten zijn:
- Optica en geïntegreerde fotonica
- Quantumtechnologie
- Duurzame chemische productieprocessen
- Biotechnologie met focus op moleculen en cellen
- Beeldvormingstechnologie
- (Opto)mechanica (industriële systemen, machines en apparaten)
- Kunstmatige intelligentie (AI) en data-analyse
- Energiematerialen
- Halfgeleiders
- Cybersecurity
Minister Adriaansens zegt: “We moeten strategische keuzes maken, omdat we steeds vaker te maken krijgen met schaarste op het gebied van energie, grondstoffen, personeel en ruimte. Andere landen investeren ook strategisch in innovatieve technologieën. Nederland heeft met zijn sterke kenniseconomie een unieke positie als handels- en innovatieland. Door deze strategie en gerichte investeringen kunnen we onze positie in de toekomst behouden. Dit is cruciaal voor een leefbaar en veilig Nederland, en omdat we eerst moeten verdienen voordat we kunnen verdelen.”
Belangrijke Technologieën
De geselecteerde technologieën zijn essentieel voor toekomstige economische groei en Nederland blinkt uit in de wetenschap op deze gebieden.
Deze technologieën zijn breed toepasbaar in verschillende sectoren en vormen een integraal onderdeel van het innovatiebeleid van het kabinet. Ze zijn opgenomen in de zogenaamde Kennis- en Innovatieagenda’s (KIA’s) en het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC), waarin het bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en andere organisaties jaarlijks gezamenlijk 5,7 miljard euro investeren in innovatie.