Logo
Current Flag
Financiën
Nederland overweegt nieuw Europees Douaneagentschap
Bron publicatie: 14 november 24

Nederland overweegt nieuw Europees Douaneagentschap

Nederland wil zich mogelijk kandidaat stellen voor het nieuwe Europees Douaneagentschap. Dit agentschap komt naar verwachting in 2026 en begint in 2028. Het ministerie van Financiën kijkt nu of gemeenten interesse hebben om het agentschap te huisvesten. Vervolgens beslist het kabinet of Nederland meedoet.

Staatssecretaris Nora Achahbar van Financiën benadrukt dat het Douaneagentschap goed past bij Nederland. De havens van Rotterdam en luchthaven Schiphol zijn belangrijke punten voor internationale handel. Een derde van alle goederen in de EU komt via Nederland binnen. De Nederlandse Douane controleert deze stromen en speelt zo een cruciale rol voor de EU. Daarom bekijkt het kabinet of Nederland het agentschap kan huisvesten.

Ondersteuning voor lidstaten

Het nieuwe agentschap zal lidstaten helpen bij het identificeren van risicovolle zendingen, zoals die met drugs of fraude. Dit helpt landen om gerichter controles uit te voeren aan de buitengrenzen, zodat illegale goederen niet de EU binnenkomen. Daarnaast zal het agentschap zich bezighouden met de digitale ondersteuning van douanediensten in Europa via een gezamenlijke EU-datahub.

Herziening Douaneregels

De douane-unie van de EU laat vrije handel binnen de Unie toe en is uniek in de wereld. Nu worden de douaneregels voor het eerst sinds 1968 grondig herzien. Deze veranderingen zijn nodig door de stijgende hoeveelheid werk voor de douane; vorig jaar verwerkte de Nederlandse Douane een miljard aangiften, meer dan vier keer zoveel dan vijf jaar geleden.

Kiezen van een locatie

Europa onderhandelt nu over de nieuwe douaneregels. Daarna kiezen ze een vestigingsland voor het Douaneagentschap. Dit kan belangrijke voordelen opleveren voor werkgelegenheid en de lokale economie. Nederland gaat de mogelijkheden in kaart brengen om zich als kandidaat te presenteren.

Deel dit artikel
Bron laatst geupdate: 14 november 24
Openrijk publicatie: 14 november 24
Bron: Financiën