Eddo Verdoner (NCAB):
“Om herhaling van deze antisemitische misdaden te voorkomen, moeten ze consequenties hebben. Dat is geen gemakkelijke taak. Het vereist geduld, doorzettingsvermogen en kennis. Daarom is het essentieel om samen te werken met andere landen. Om elkaar te helpen en van elkaar te leren. We zijn er trots op om deze belangrijke bijeenkomst te organiseren in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, om deze belangrijke zaak te bevorderen.”
Kennisuitwisseling
De delegaties zullen in verschillende interactieve sessies ervaringen uitwisselen met restitutie. Ook staat een bezoek aan het Nationaal Holocaustmuseum op het programma. Nederland verzorgt inhoudelijke bijdragen met betrekking tot het belang van oorlogsarchieven en over de omgang met zogeheten verweesde kunst. Deze aanpak is ook leerzaam voor andere landen.
Verweesde kunst
Er zijn nog steeds kunstwerken in bezit van de Nederlandse Staat die vermoedelijk van Joodse eigenaren zijn gestolen, maar waarvan de eigenaar nog niet is gevonden, zogeheten verweesde Joodse roofkunst. Het wordt steeds lastiger om de rechtmatige eigenaren vast te stellen. Andere landen staan voor dezelfde uitdagingen. De Commissie Verweesde Joodse Roofkunst bekijkt op dit moment hoe de objecten waarvan de eigenaren niet gevonden zijn aan de Joodse gemeenschap kunnen worden overdragen.