Innovatieve technologieën ter bevordering van groei
Elektrolyse-installaties zetten elektriciteit om in waterstof en zuurstof, wat essentieel is voor de verduurzaming van Nederland. Het produceren van elektrolyse-installaties, batterijen en zonnepanelen draagt bij aan de overgang naar groene energie, vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en stimuleert de groei van nieuwe groene technologiebedrijven en een duurzame economie. De financiering van de regeling komt van 3 Nationaal Groeifonds projecten: GroenvermogenNL (groene waterstof), SolarNL (zonnepanelen) en Material Independence and Circular Batteries (batterijen).
Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei): “Het ontwikkelen van nieuwe groene industrieën is cruciaal voor Nederland, zowel economisch als voor het behalen van onze klimaatdoelstellingen. Ondernemers bedenken oplossingen, maar opschalen naar grotere productievolumes is vaak een uitdaging. Met deze investeringssubsidie en de 3 Nationaal Groeifonds projecten zetten we een belangrijke stap richting duurzame technologieën en een groene economie.”
Unieke ondersteuningsregeling
De IMKE-regeling biedt directe financiële steun voor investeringen in productielijnen voor elektrolysers, innovatieve zonnepanelen en batterijen. Wat deze regeling bijzonder maakt, is dat bedrijven niet per se directe CO2-reductie hoeven aan te tonen. Voorheen was dit een struikelblok voor de stimulering van dergelijke technologieën vanwege de vereiste directe CO2-reductie. De daadwerkelijke CO2-vermindering vindt immers pas plaats bij de eindgebruiker, zoals in de chemische of bouwsector. Hierdoor wordt het eenvoudiger voor bedrijven om in aanmerking te komen voor de regeling en te investeren in duurzame technologieën. Het uiteindelijke doel blijft een lagere CO2-uitstoot te realiseren.
Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen tussen 1 oktober 2024 en 31 januari 2025 een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.