De Woontop markeert het begin van betere samenwerking. De betrokken partijen, zoals IPO, VNG en bouwbedrijven, blijven afspraken maken om het woningtekort aan te pakken. Samen kijken ze naar de voortgang en maken plannen voor een efficiëntere bouw.
Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting: “Deze afspraken zijn een enorme stap voorwaarts. We willen jaarlijks 100.000 woningen bouwen voor de woningzoekenden. Nederland heeft een tekort van meer dan 400.000 woningen. Door afspraken met markt en gemeenten, kunnen we sneller en betaalbaarder bouwen.”
Locaties en betaalbaarheid
Bij de Woontop zijn bijna 75.000 nieuwe woningen gepresenteerd in Utrecht, Lisserbroek, Nieuw-Vennep en Lansingerland. Er zijn afspraken gemaakt met marktpartijen om deze woningen snel en efficiënt te bouwen. Twee derde moet betaalbaar zijn voor mensen met een laag of middeninkomen. Er zijn wel twijfels over bepaalde kosten, maar met cofinanciering van gemeenten kunnen we deze uitdaging aan.
Regels verminderen
Er moeten jaarlijks 30.000 sociale huurwoningen bijkomen, bij voorkeur al in 2027. We richten ons ook op woningen voor specifieke groepen, zoals jongeren en ouderen. Met het programma STOER verminderen we regels die onnodig zijn en zorgen voor efficiënter bouwen.
Efficiënter bouwen
Om de bouwtijd te verkorten worden processen verbeterd. Dit helpt om sneller woningen te realiseren. We willen dat bouwprojecten dezelfde data gebruiken, wat fouten voorkomt en de bouw tot 50% versnelt. Gemeenten moeten sneller vergunningen geven zodat we de plannen kunnen uitvoeren.
Aan de slag
De betrokken partijen gaan direct aan de slag met de plannen. Ze focussen op het bouwen van woningen voor verschillende doelgroepen, inclusief 25.000 studentenkamers. Elk jaar wordt de voortgang van de afspraken besproken. De overheid heeft 7,5 miljard euro vrijgemaakt voor deze plannen, wat de eerdere 12,5 miljard aanvult.