Vandaag heeft de Europese Commissie haar jaarlijkse rapport over Safety Gate onthuld, het Europese snelle waarschuwingssysteem voor gevaarlijke niet-voedingsproducten. Het rapport geeft een overzicht van gemelde gevaarlijke producten in 2024. Er werden vorig jaar 4.137 meldingen gedaan - het hoogste aantal ooit sinds de lancering van het systeem in 2003. Deze toename in meldingen toont de groeiende effectiviteit en vertrouwen in het Safety Gate systeem, aangezien autoriteiten het platform vaker gebruiken om potentiële bedreigingen voor de consumentveiligheid te melden en aan te pakken. Het rapport schetst ook de vervolgacties die nationale autoriteiten van de EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein hebben ondernomen om schade aan consumenten te voorkomen en de verkoop van gevaarlijke producten te stoppen.
Belangrijkste bevindingen
Cosmetica (36%) bleven het meest gerapporteerde product met gezondheidsrisicos, gevolgd door speelgoed (15%), elektrische apparaten (10%), motorvoertuigen (9%) en chemische producten (6%). Chemische ingrediënten waren de belangrijkste oorzaak van risico in bijna de helft van de meldingen. Gevaarlijke chemicaliën zoals cadmium, nikkel en lood werden aangetroffen in sieraden, evenals allergene geuren in lichaamsoliën en synthetische chemicaliën in plastic, bijvoorbeeld in sommige kleding. 97% van de gemelde cosmetica bevatte BMHCA, een verboden synthetische geurstof die schadelijk kan zijn voor het voortplantingssysteem en huidirritatie kan veroorzaken.
Meldingen in het Safety Gate systeem leidden tot een krachtige reactie van markttoezichthouders met meer dan 4.200 vervolgacties om de verkoop van deze producten te stoppen of zelfs van de markt te halen.
Volgende stappen
De Commissie werkt nauw samen met nationale markttoezichthouders om de eerste productveiligheids sweep voor te bereiden. Een sweep is een reeks controles op websites om inbreuken op de EU-consumentenwetgeving in een bepaalde sector te identificeren. Het doel van de productveiligheids sweep is om producten op online marktplaatsen te controleren op hun naleving van de nieuwe Algemene Productveiligheidsverordening om uiteindelijk de veiligheid van online verkochte producten te verbeteren.
Achtergrond
Het Safety Gate Rapid Alert System stelt nationale markttoezichthouders van de EU en de Europese Economische Ruimte (EER) in staat om gevaarlijke niet-voedingsproducten te melden en actie te ondernemen, andere autoriteiten te waarschuwen om snel actie te ondernemen. Safety Gate meldingen dekken risicos voor de gezondheid en veiligheid van mensen, zoals verstikking, wurging en gehoor- of gezichtsverlies, evenals risicos voor het milieu, energiebronnen en eigendommen.
Na de inwerkingtreding van de Algemene Productveiligheidsverordening in december 2024 is er nu een gemoderniseerd toekomstbestendig kader om de veiligheid van producten op de EU-markt te waarborgen. De verordening verduidelijkt dat alle producten die in de EU worden verkocht, online of offline, veilig moeten zijn, ongeacht hun oorsprong. Het garandeert een betere handhaving van de regels, verbetert de effectiviteit van terugroepacties van gevaarlijke producten en voorziet in de verplichting van bedrijven om consumenten remedies aan te bieden bij het terugroepen van onveilige producten en een nieuw hulpmiddel voor consumenten om veiligheidsproblemen te melden, zoals de Consumentenveiligheidspoort.
Met de e-Commerce Communication, gepresenteerd in februari 2025, stelde de Commissie nieuwe gezamenlijke acties voor om problemen aan te pakken die voortvloeien uit de toestroom van onveilige of illegale producten die de interne markt van derde landen betreden. De e-Commerce Communication voorziet in gerichte maatregelen, onder andere op het gebied van douane en handel, zoals het lanceren van douanecontroles, consumentenbescherming en de Digitale Diensten en Digitale Markten Akten.
Op 10 april 2025 bereikten het Europees Parlement en de Raad een politiek akkoord over de nieuwe speelgoedveiligheidsregels. De nieuwe verordening voorgesteld door de Commissie zal het gebruik van schadelijke chemicaliën, zoals PFAS, hormoonverstoorders en bisfenolen, in speelgoed verbieden. Alle speelgoed zal een Digitaal Productpaspoort hebben om te voorkomen dat onveilig speelgoed online en offline de EU binnenkomt. De verordening stelt strengere regels voor online verkoop en geeft inspecteurs meer bevoegdheden om gevaarlijk speelgoed van de markt te halen. Dit zal ervoor zorgen dat geïmporteerd speelgoed net zo veilig is voor consumenten als speelgoed dat in de EU is vervaardigd.
Sinds 2022 ondersteunt de eSurveillance webcrawler-applicatie nationale markttoezichthouders bij het opsporen van online aanbiedingen van gevaarlijke producten die in Safety Gate worden gemeld. Elke dag scant de applicatie het internet in alle officiële EU/EER-talen om gerapporteerde gevaarlijke producten te identificeren die aan Europese consumenten worden aangeboden. De gedetecteerde aanbiedingen worden automatisch gedeeld met de handhavingsautoriteiten van de lidstaten, waardoor ze snel de verkopers kunnen traceren en de effectieve verwijdering van deze vermeldingen kunnen bevelen. Dit draagt bij aan geharmoniseerde handhavingsacties en pakt de uitdagingen aan van het toezicht op de online verkoop van gevaarlijke producten. In het afgelopen jaar heeft de eSurveillance webcrawler bijna 4000 Safety Gate meldingen verwerkt, bijna 1,6 miljoen websites geanalyseerd en ongeveer 5300 webshops geïdentificeerd die mogelijk gerapporteerde producten aanbieden.
Voor Meer Informatie
2024 Jaarlijks Safety Gate Rapport en factsheet
EU productveiligheidswetgeving
Verplichtingen voor bedrijven met betrekking tot productveiligheid
Algemene Productveiligheidsverordening
Consumentenveiligheidspoort en Veiligheidszakenpoort