Vandaag stelt de Commissie voor om de uitvoering te versnellen van bepaalde aspecten van het Pact inzake Migratie en Asiel. Dit Pact werd vorig jaar aangenomen en treedt in juni 2026 in werking. De Commissie stelt voor om twee belangrijke elementen van de Asielprocedureverordening naar voren te schuiven om lidstaten te helpen asielaanvragen sneller en efficiënter te verwerken, vooral voor aanvragen die waarschijnlijk ongegrond zijn.
Daarnaast stelt de Commissie voor om gebruik te maken van een nieuwigheid van het Pact: een EU-lijst van veilige landen van herkomst, waarvan de burgers hun aanvragen in een versnelde of grensprocedure kunnen laten behandelen.
Vooruitgang van belangrijke elementen van het Pact: De Commissie stelt voor om al voor de inwerkingtreding van het Pact in juni volgend jaar twee belangrijke regels toe te passen, waaronder:
- 20% erkenningsdrempel: Lidstaten kunnen de grens- of versnelde procedure toepassen op personen uit landen waar gemiddeld 20% of minder van de aanvragers internationale bescherming in de EU krijgen.
- Veilige derde landen en veilige landen van herkomst kunnen met uitzonderingen worden aangewezen, waardoor lidstaten meer flexibiliteit krijgen door specifieke regios of duidelijk identificeerbare categorieën individuen uit te sluiten.
De Commissie stelt ook voor om een eerste EU-lijst van veilige landen van herkomst op te stellen. Sommige lidstaten hebben al nationale lijsten. Een EU-lijst zal deze aanvullen en zorgen voor een meer uniforme toepassing van het concept, waardoor lidstaten asielaanvragen van burgers uit landen op de lijst in een versnelde procedure kunnen behandelen, omdat hun aanvragen waarschijnlijk niet succesvol zullen zijn.
De Commissie stelt voor om Kosovo, Bangladesh, Colombia, Egypte, India, Marokko en Tunesië op de eerste EU-lijst te zetten.
De Commissie overweegt ook dat EU-kandidaatlanden in principe voldoen aan de criteria om als veilige landen van herkomst te worden aangewezen, omdat zij als onderdeel van hun EU-lidmaatschapsroute werken aan de stabiliteit van instellingen die democratie, de rechtsstaat, mensenrechten en de bescherming van minderheden garanderen. Een kandidaatland zou alleen worden uitgesloten onder bepaalde specifieke omstandigheden: willekeurig geweld in conflictsituaties, door de Raad aangenomen sancties tegen dat land, of een EU-brede erkenningsgraad van asielaanvragers van meer dan 20%.
Het voorstel van de Commissie is gebaseerd op een analyse van het EU-agentschap voor Asiel en andere bronnen, waaronder informatie van lidstaten, UNHCR en de EEAS.
De EU-lijst van veilige landen van herkomst kan in de loop van de tijd worden uitgebreid of herzien. Landen kunnen ook worden geschorst of van de lijst worden verwijderd als ze niet langer voldoen aan de criteria voor aanwijzing als veilig land van herkomst.
De aanwijzing als veilig land van herkomst biedt geen garantie voor veiligheid voor alle burgers van dat land. Lidstaten moeten een individuele beoordeling maken van elke asielaanvraag, ongeacht of een persoon uit een veilig land van herkomst komt of niet.
Volgende stappen
Het is nu aan het Europees Parlement en de Raad om over dit voorstel te beslissen.
Achtergrond
Als onderdeel van haar werk om het Pact uit te voeren, ondersteunt de Commissie de lidstaten bij het identificeren van gebieden waar werk naar voren kan worden geschoven om bepaalde aspecten van het Pact te versnellen, wat de efficiëntie van ons asielsysteem zal verbeteren.
De beoordeling of een derde land een veilig land van herkomst is volgens de Asielprocedureverordening was gebaseerd op een reeks uitwisselingen met lidstaten, de EUAA, de Europese Dienst voor extern optreden, evenals de UNHCR en andere belanghebbenden zoals niet-gouvernementele organisaties.
De EUAA heeft een methodologie opgesteld om de identificatie van veilige landen van herkomst te ondersteunen, waarbij wordt gekeken naar landen van herkomst waarvan een aanzienlijk aantal asielaanvragen in de EU wordt ingediend. Dit omvat EU-kandidaatlanden; landen van herkomst met een EU-brede erkenningsgraad van 5% of lager die een aanzienlijk aantal asielaanvragen in de EU veroorzaken; visumvrije landen met een EU-brede erkenningsgraad van 5% of lager die een aanzienlijk aantal asielaanvragen in de EU veroorzaken; en landen die al op de bestaande lijsten van veilige landen van herkomst van de lidstaten staan.
Voor meer informatie