Om de verkeersveiligheid en luchtkwaliteit in de EU te verbeteren, stelt de Commissie een uitgebreide herziening van de verkeersveiligheids- en voertuigregistratieregels voor.
De nieuwe regels houden rekening met de opkomst van elektrische voertuigen en passen zich aan nieuwe technologieën aan. Ze introduceren verbeterde inspecties, waaronder periodieke technische keuringen voor elektrische voertuigen en geavanceerde rijhulpsystemen, jaarlijkse keuringen voor oudere autos en bestelwagens, en geavanceerde emissietestmethoden om voertuigen met hoge uitstoot te detecteren. Ook stelt de Commissie voor om digitale voertuigregistratie en periodieke testcertificaten in te voeren, grensoverschrijdende gegevensuitwisseling te vereenvoudigen en burgers te beschermen tegen fraude zoals kilometertellerfraude. Bovendien worden periodieke technische keuringen gemakkelijker gemaakt voor mensen die tijdelijk in een ander EU-land verblijven.
De voorgestelde wijzigingen onderstrepen de inzet van de EU voor veilige en duurzame mobiliteit, terwijl de vrije beweging van mensen en goederen wordt gewaarborgd. Tussen 2026 en 2050 wordt verwacht dat deze voorstellen ongeveer 7.000 levens zullen redden en ongeveer 65.000 ernstige verwondingen zullen voorkomen.
Hiervoor stelt de Commissie voor om drie richtlijnen te herzien: over periodieke technische inspectie (PTI) van voertuigen, voertuigregistratiedocumenten en de weginspectie (RSI) van bedrijfsvoertuigen.
Uitdagingen van onveilige en verouderende voertuigen
Het voorstel van vandaag richt zich op onveilige voertuigen, die bijdragen aan ongevallen, sterfgevallen en verwondingen. De huidige regels, voor het laatst bijgewerkt in 2014, moeten gelijke tred houden met technologische vooruitgang zoals rijhulpsystemen en de groeiende aanwezigheid van elektrische voertuigen op de wegen. Bovendien zijn sterk vervuilende en lawaaierige voertuigen, hoewel relatief weinig in aantal, verantwoordelijk voor een onevenredig aandeel van schadelijke emissies. De huidige regels pakken luchtvervuiling en lawaai niet voldoende aan.
Het verouderende wagenpark vergroot ook het risico op kilometertellerfraude (d.w.z. het terugdraaien van kilometertellers om voertuigen minder gereden te laten lijken dan ze zijn). Het bestrijden van deze fraude vereist bijgewerkte regels. Verouderde procedures en het niet gebruiken van moderne technologie belemmeren handhaving en grensoverschrijdende samenwerking.
Belangrijkste elementen van de nieuwe regels
De voorgestelde maatregelen van vandaag omvatten het volgende:
- Aanpassing van tests aan nieuwe voertuigen: Periodieke technische keuringen voor elektrische voertuigen en nieuwe tests voor elektronische veiligheidssystemen, inclusief het testen van de software-integriteit van systemen die belangrijk zijn voor veiligheid en emissies.
- Nieuwe emissietesten: Detecteren van voertuigen met hoge emissies, inclusief gemanipuleerde, met behulp van geavanceerde methoden voor ultrafijne deeltjes en NOx.
- Fraudebestrijding: Registreren van kilometertellerstanden in nationale databases voor grensoverschrijdende uitwisseling van kilometertellerhistorie.
- Jaarlijkse keuringen: Voor autos en bestelwagens ouder dan tien jaar.
- Digitalisering: Uitgeven van elektronische voertuigregistratie en periodieke testcertificaten en gegevensuitwisseling via een gemeenschappelijk platform om administratieve processen te vereenvoudigen.
- Wederzijdse erkenning van periodieke technische keuring certificaten: Zorgen voor grensoverschrijdende erkenning van een periodieke technische keuring die in een andere lidstaat is uitgevoerd voor autos gedurende zes maanden.
- Verbeterd gegevensbeheer: Stroomlijnen van de toegang tot voertuigtechnische gegevens voor testcentra.
Volgende stappen
De voorstellen worden nu behandeld door het Europees Parlement en de Raad volgens de gewone wetgevingsprocedure.
Zodra overeenstemming is bereikt, zal de Commissie de vereiste gedelegeerde en uitvoeringshandelingen voorbereiden voor bepaalde aspecten van de uitvoering van de regels.
Achtergrond
In het EU-beleid voor verkeersveiligheid 2021-2030 heeft de Commissie zich opnieuw gecommitteerd aan het ambitieuze doel van bijna nul doden en nul ernstige verwondingen op EU-wegen tegen 2050 (Visie Nul) en om het aantal doden en ernstige verwondingen tegen 2030 met 50% te verminderen. De voorstellen van vandaag zullen helpen om deze doelen te bereiken en werden aangekondigd in de Duurzame en Slimme Mobiliteitsstrategie van de Commissie in 2020.
De Commissie publiceerde de meest recente cijfers over verkeersdoden in maart 2025, waaruit blijkt dat het aantal doden geleidelijk afneemt in de EU, maar de vooruitgang blijft te traag.
De Commissie implementeert een Veilige Systeembenadering voor het rijden in de EU. Dit Veilige Systeem vereist veilig rijden, veiligere voertuigen, veiligere infrastructuur, lagere snelheden en betere zorg na ongevallen.
Voor Meer Informatie
Voorstel voor een herziening van de richtlijn inzake periodieke technische inspecties en weginspecties van bedrijfsvoertuigen
Voorstel voor een herziening van de richtlijn inzake voertuigregistratiedocumenten.
Vragen en antwoorden over de herziening van het pakket voor technische geschiktheid