Vandaag heeft de Europese Commissie vastgesteld dat Apple zijn anti-steering verplichting onder de Digital Markets Act (DMA) heeft geschonden, en dat Meta zijn verplichting heeft geschonden om consumenten een keuze te geven voor een dienst die minder persoonlijke gegevens gebruikt. Daarom heeft de Commissie Apple en Meta respectievelijk een boete opgelegd van €500 miljoen en €200 miljoen.
De beslissingen volgen na uitgebreide dialogen met de betrokken bedrijven, waarin zij hun standpunten en argumenten konden uiteenzetten.
Niet-nalevingsbeslissing over de steering voorwaarden van Apple
Onder de DMA moeten app-ontwikkelaars die hun apps via de App Store van Apple distribueren, klanten kosteloos kunnen informeren over alternatieve aanbiedingen buiten de App Store en hen naar die aanbiedingen kunnen leiden.
De Commissie heeft vastgesteld dat Apple niet aan deze verplichting voldoet. Door een aantal door Apple opgelegde beperkingen kunnen app-ontwikkelaars niet volledig profiteren van de voordelen van alternatieve distributiekanalen buiten de App Store. Consumenten kunnen ook niet volledig profiteren van alternatieve en goedkopere aanbiedingen, omdat Apple app-ontwikkelaars verhindert consumenten direct te informeren over dergelijke aanbiedingen.
Als onderdeel van de beslissing van vandaag heeft de Commissie Apple bevolen de technische en commerciële beperkingen op steering te verwijderen en zich in de toekomst te onthouden van het voortzetten van de niet-nalevende praktijken.
De opgelegde boete houdt rekening met de ernst en de duur van de niet-naleving.
Vandaag heeft de Commissie ook het onderzoek naar de gebruikerskeuzeverplichtingen van Apple gesloten, dankzij vroege en proactieve betrokkenheid van Apple bij een nalevingsoplossing. Meer informatie over deze beslissingen vindt u hier.
Niet-nalevingsbeslissing over Metas “toestemming of betalen” model
Onder de DMA moeten poortwachters de toestemming van gebruikers vragen voor het combineren van hun persoonlijke gegevens tussen diensten. Gebruikers die geen toestemming geven, moeten toegang hebben tot een minder gepersonaliseerd maar gelijkwaardig alternatief.
In november 2023 introduceerde Meta een binair ‘Toestemming of Betalen’ advertentiemodel. Onder dit model hadden EU-gebruikers van Facebook en Instagram de keuze tussen het geven van toestemming voor gegevenscombinatie voor gepersonaliseerde advertenties of het betalen van een maandelijkse abonnement voor een advertentievrije dienst.
De Commissie heeft vastgesteld dat dit model niet voldoet aan de DMA, omdat het gebruikers niet de vereiste specifieke keuze gaf om te kiezen voor een dienst die minder persoonlijke gegevens gebruikt.
In november 2024 introduceerde Meta een nieuwe versie van het gratis gepersonaliseerde advertentiemodel, met een optie die naar verluidt minder persoonlijke gegevens gebruikt. De Commissie beoordeelt momenteel deze nieuwe optie en blijft in dialoog met Meta.
De boete opgelegd aan Meta houdt ook rekening met de ernst en de duur van de niet-naleving, terwijl de beslissingen tegen Apple en Meta de eerste niet-nalevingsbeslissingen zijn die onder de DMA zijn aangenomen.
Vandaag heeft de Commissie ook vastgesteld dat de online bemiddelingsdienst Facebook Marketplace van Meta niet langer onder de DMA moet worden aangemerkt.
Volgende stappen
Apple en Meta moeten binnen 60 dagen voldoen aan de beslissingen van de Commissie, anders riskeren zij periodieke dwangsombetalingen.
De Commissie blijft in gesprek met Apple en Meta om naleving van de beslissingen van de Commissie en de DMA in het algemeen te verzekeren.
Achtergrond
Op 25 maart 2024 opende de Commissie niet-nalevingsonderzoeken naar de regels van Apple over steering in de App Store en Metas “betalen of toestemmen model”.
Apple en Meta hadden de mogelijkheid om hun rechten van verdediging uit te oefenen en uitgebreid te reageren op de voorlopige bevindingen van de Commissie. De Commissie kan niet-nalevende bedrijven boetes opleggen tot 10 % van hun wereldwijde jaarlijkse omzet.
Voor meer informatie en het laatste nieuws over de DMA, bekijk de website van de Commissie.